Ouderschapsplan geen download maar dialoog

Als ouder snap ik niet dat partners in scheiding een modelletje van een ouderschapsplan downloaden, invullen en daarmee willen volstaan. Als professional snap ik dat wel. Want als de communicatie ontbreekt of als lastig ervaren wordt, dan is het verleidelijk te kiezen voor de gemakkelijkste weg. Wat is dan die professionele route naar een ouderschapsplan?

 

Als ouders naar elkaar luisteren

De professionele route naar een ouderschapsplan begint bij het verkennen van ieders rol tot nu toe. Wat ben je voor ouder geweest? Wat vind jij van jezelf en wat vind de ander van jou? En omgekeerd. Om dat te bespreken, moet je bereid zijn echt te luisteren naar de ander. En dat is meer dan dat je hoort wat er gezegd wordt. Luisteren betekent dat je de boodschap van de ander ook echt verstaat. Daarom kan een stilte als reactie een duidelijke boodschap bevatten ook al hoor je niets.

 

Luisteren, aandachtig luisteren, is best moeilijk. Want terwijl je luistert naar de ander gebeurt er ook met jou het nodige. Een boodschap ‘doet je wat’. Als het goed is. En doet de boodschap je helemaal niets, dan weer je deze op een of andere reden af.

 

Dialoog is verbinding

Bij het woord verbinding denken velen tegenwoordig aan de 24/7 verbinding via social media. Men is continue verbonden, zegt men. Wij zijn daar wat cynisch over. Die verbinding bestaat vooral uit het uiting geven aan jezelf als individu. Wat begon met Facebook ging over naar Instagram en andere platforms. YouTube. TikTok. Het is vooral: “Kijk mij eens”. Je 24/7 moet uiten, voor sommigen voelt het als bewijzen er ook bij te horen of voorop te lopen, is niet wat wij verstaan onder een dialoog.

 

Een dialoog wordt onderhouden door twee of meer mensen die interesse hebben in de ander en luisteren naar wat de ander vindt van een onderwerp. In dit verband de kinderen of het ouderschap. Zij delen inhoud, gevoel en hun waarden.  En daarop zoeken zij afstemming.

 

Mediator leert luisteren

Als ervaren mediators kennen en herkennen wij de specifieke communicatiepatronen, die zich tussen ‘stellen’ manifesteren. We helpen u op weg naar constructief overleg. Met als voornaamste doel te voorkomen dat wat niet werkte in de partnerrelatie het ouderschap ook parten speelt.

Dat vraagt om kritisch naar uw dialoog te kijken, kritisch naar uzelf te kijken en het vraagt de bereidheid het voortaan anders te doen. Zodanig dat uw overleg over de kinderen constructief blijft.

 

Dat kun je niet downloaden, maar dat kun je wel leren.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter