Zo herken je de kwaliteit van een scheidingsmediator

De kwaliteit van een scheidingsmediator bestaat eruit dat hij / zij ervoor zorgt dat partijen tijdens een mediation beseffen wat hun keuzemogelijkheden zijn en inzicht hebben in de consequenties van de door hen te maken of gemaakte keuzen. Dat volgt uit de gedragsregels die gelden voor een geregistreerde mediator. En sinds 19 juni 2024 volgt het ook uit een uitspraak van Rechtbank Den Haag.

Aan het slot van deze blog vind je vijf belangrijke vragen die jou helpen de juiste mediator te selecteren.

 

Vergelijking

Laten we voor het snelle begrip eens een vergelijking maken tussen een restaurant en een mediator. Het bord met eten kan er fantastisch uitzien, maar als het niet is wat je besteld hebt, ben je niet goed geholpen. Wat zeg ik, dan ben je ontevreden.

Dat geldt ook voor het werk van een mediator. De ontvangst, de website of de prijs kan er fantastisch uitzien maar als je niet of onjuist uitgelegd krijgt wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn, ben je niet goed geholpen. Laat ik het nog maar eens herhalen, dan ben je ontevreden.

 

Rechtszaak tegen mediator

Op 19 juni 2024 deed de Rechtbank Den Haag uitspraak in een zaak die tegen een scheidingsmediator was aangespannen. Gebruik de link als je deze openbare uitspraak wilt lezen >>>.

In die zaak wordt bevestigd dat het tot de taak van een mediator behoort dat partijen tijdens een mediation beseffen wat hun keuzemogelijkheden zijn en inzicht hebben in de consequenties van de door hen te maken of gemaakte keuzen. Dat geldt op alle terreinen die de echtscheiding aangaan; financieel, juridisch en fiscaal.

 

Aansprakelijkheid

Een professionele mediator heeft zich verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid. Ook is er sprake van een toezichthouder. Deze belangrijke voorwaarden zorgen ervoor dat als er beroepshalve sprake is van een vergissing, dat een klant de opgelopen schade vergoed kan krijgen.

 

Vijf vragen aan de beoogd mediator

  1. Ben je aangesloten bij de Mediationfederatie Nederland? (MfN is toezichthouder)
  2. Sta je geregistreerd in een register van erkend scheidingsdeskundigen?
  3. Hoeveel jaar ervaring heb je?
  4. Word je juridische, fiscale en financiële kennis jaarlijks getoetst?
  5. Heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

 

Rik Smit en Greet Vernooij - ervaren scheidingsmediators

Rik Smit en Greet Vernooij zijn aangesloten bij de Mediationfederatie Nederland. Zij staan geregistreerd in het register erkend scheidingsadviseur >>>

Zij beschikken ieder over 20 jaar ervaring. Jaarlijks wordt hun juridische, fiscale en financiële kennis getoetst. Voor beroepsfouten hebben wij ons goed verzekerd.

 

Bel ons gerust om te informeren naar onze beschikbaarheid. Rik is bereikbaar op 020-4825842 en Greet is bereikbaar op 0294-253444

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter