Zo start een scheidingsmediation

Een van de meeste gestelde vragen is hoe wij een scheidingsmediation beginnen. Die vraag horen wij niet alleen van de mensen die willen scheiden, maar we horen de vraag ook altijd van cursisten. Cursisten die een mediation opleiding volgen bij het Centrum voor Conflictbemiddeling (CVC) of die de cursus RFEA particulier volgen bij De ScheidingsDeskundige. RFEA staat voor Register Financieel Echtscheidingsadviseur.

 

Hoe denk je dat ik jullie het beste kan helpen?

Het vakmanschap van de mediator bestaat uit het stellen van eenvoudige vragen. Eenvoudig in de zin dat de vraag gemakkelijk te begrijpen is. Daar hebben wij een goede reden voor. Van elkaar scheiden is al moeilijk genoeg. Daarom moet de vraag simpel zijn. De vraag die hier als kop genoemd staat is simpel te begrijpen. Mogelijk is deze moeilijk te beantwoorden. Dat geeft niet. Het leidt dan tot de volgende vraag: “Hoe denk je dat ik jou het beste kan helpen?”

De mediator: “Als ik van beiden gehoord heb wat ze hierop hebben geantwoord, heb ik de verschillen en overeenkomsten gehoord. Ik heb gehoord wat ze gezegd hebben en hoe ze het gezegd hebben. Ik heb gezien hoe ze het gezegd hebben en hoe de ander reageerde.”

 

Waarom kiezen jullie voor mediation?

Mediation is een keuze. Niemand verplicht je ervoor te kiezen. Hoe anders is dat als een van beiden een advocaat inschakelt en eenzijdig een verzoek tot echtscheiding indient bij de rechtbank. Dan heb je geen keuze en zul je in eerste instantie ook een advocaat moeten vragen zich namens jou te stellen. Zo heet dat in de taal van de juristenrij.

Kiezen voor mediation betekent kiezen voor een begrijpelijk proces. Je bent er immers zelf bij. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. En wij zijn er om jullie in klare taal en volledig te informeren, zodat het jullie lukt om goede afspraken te maken. Als mediators controleren wij of je werkelijk begrijpt wat je afspreekt. Zeker in situaties waarin we merken dat een van de twee het sneller door heeft. Zorgen dat twee mensen welbewust tot afspraken komen, is een belangrijke taak van de mediator.

 

Ben ik voor jullie de geschikte mediator?

Die vraag moet met een overtuigend “Ja” beantwoord worden. Als het antwoord is: “Dat weet ik nog niet?” zullen wij je vragen wat je nog wilt weten om wel een overtuigend ja of nee uit te kunnen spreken. En daarmee onderstrepen wij hoe we een scheidingsmediation starten; door duidelijkheid te verschaffen. Juist nu er veel onduidelijk is, is dat het sleutelwoord. Duidelijkheid.

 

Willen jullie duidelijkheid over wat een scheiding voor jullie betekent, neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter