Scheiden en pensioen

Pensioen zou een ingewikkeld vraagstuk zijn bij een scheiding. Dat zou je kunnen concluderen op grond van de statistieken. Slechts in 3% van de gevallen wordt gekozen voor de andere variant die in de wet beschreven staat. De variant die mensen een eigen recht geeft op het pensioen dat de ander heeft opgebouwd.

In juli 2018 verscheen er in de uitgave van Bouw Pensioen een interview met mediator Rik Smit over pensioen en scheiden. Een deel van wat er in dat interview aan de orde komt, wordt hier nu beschreven.

 

Pensioen vereist deskundigheid

Om in de praktijk alle keuzemogelijkheden goed toe te lichten, is deskundigheid op het gebied van pensioenen een vereiste. Mediator Rik Smit en zijn collega Greet Vernooij hebben hun roots liggen in het pensioenvak. "We combineren onze deskundigheid en vaardigheden zodat we alle onderwerpen (pensioen, wonen, alimentatie, boedelverdeling en belastingzaken) met elkaar in verband brengen. Als je dat kunt bieden als mediator heb je toegevoegde waarde."

 

Scheiden en pensioen

Als mediator hebben wij een belangrijke informerende rol. Het voordeel van mediation is dat je gelijktijdig geïnformeerd wordt. Je krijgt dezelfde informatie en je kunt meteen vragen stellen. Het moet duidelijk worden hoe pensioen werkt en hoe keuzes uitpakken. Zowel voor de een als voor de ander. 

 

Scheiden is een emotionele gebeurtenis. Negeer je die emoties, dan gaat het bij de verdeling van het geld mis. Als pensioen als sluitstuk van de afwikkeling van de scheiding besproken wordt, dan is de kans groot dat pensioen niet de aandacht krijgt, die het hoort te hebben. "Pensioen is bij ons geen sluitstuk, maar een even belangrijk onderdeel van een groter geheel".

 

Als mediators beschikken wij over de vaardigheid om die emoties goed te begeleiden. Emoties zoals boosheid em angst kunnen onderhandelingen of zelfs nadenken over geldzaken in de weg zitten. Ook daar heeft de mediator een belangrijke toegevoegde waarde. 

 

Mediation is maatwerk

Het grote voordeel van mediation blijft toch wel dat je echt maatwerk kunt leveren. Bovendien helpen wij als mediators de mensen om hun blik te verruimen. Dan zien ze meer kansen en mogelijkheiden om "de koek" te verdelen. En ook pensioen is een onderdeel van die koek.

 

"Emoties als boosheid en angst vernauwen de blik. Dat is heel menselijk, maar niet in het belang van beide partijen."

 

 

Het volledige interview met Rik Smit in het blad Bouw Pensioen van juli 2018 is hier te downloaden >>>

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter