Mediation is meer dan scheiding regelen

Juist als het besluit om van je partner te willen scheiden net is uitgesproken, is het goed om direct de expertise in te roepen van een ervaren scheidingsmediator. Regiokrant Het Kompas had een interview met Rik Smit. Hij is werkzaam bij Smit Vernooij c.s. en beschikt over een ruime praktijkervaring. Hij kent de heftige emoties die deze situatie kenmerken en is daarom de aangewezen mediator in de regio Amsterdam - Zaanstreek - Waterland om de betrokken partners te begeleiden.

 

Wat zijn de voordelen van een ervaren scheidingsmediator?

“Het meest belangrijke aspect bij een scheiding is om overeenstemming met elkaar te bereiken. Dat betekent dat de scheidende partners naar elkaar moeten kunnen luisteren. En dat is soms heel tegenstrijdig. Want degene die zich verlaten voelt, wil helemaal niet horen, dat de ander kiest om weg te gaan. Daarom is begeleiding vanaf het prille begin zo belangrijk. Dan is de mediator de persoon waar veilig met elkaar gesproken kan worden. Die veiligheid is essentieel als je gevoel je zegt, dat de nieuwe situatie onveilig voor je voelt.”

 

Hoe vertel je de scheiding aan je kinderen?

“Voor kinderen is de scheiding van hun ouders altijd een bron van verdriet. De scheiding veroorzaakt twijfel. Veel kinderen worstelen met de vraag aan wie ze loyaal moeten zijn. Aan papa of mama? Ik leer ouders dit loyaliteitsvraagstuk weg te nemen door de scheidingsmelding aan de kinderen vooraf met ze te oefenen. Soms zelfs in een rollenspel. Op onze website staat uitgebreid beschreven hoe ouders dit in zijn algemeenheid kunnen aanpakken.”

 

Waar moet je beginnen?

“Veel van de telefoongesprekken met mensen die zich aanmelden, bevatten deze vraag. Mijn antwoord is altijd dat ik graag beide mensen tegelijkertijd wil ontvangen voor een nadere kennismaking. Dan kunnen zij al hun vragen die zij hebben bij mij op tafel leggen. Voor mij is dit kennismakingsgesprek een goede manier om een eerste inschatting te maken van wat er nodig is om deze mensen te helpen. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend, kost niets en vindt plaats in mijn spreekkamer. Op neutraal terrein en zo discreet mogelijk.”

 

Wanneer is mediation niet geschikt?

“Vanwege mijn financiële specialisatie ondersteun ik een aantal advocatenkantoren met berekeningen en belastingadvies. De scheidingen die zij behandelen kenmerken zich doordat partijen elkaar van alles misgunnen of doordat de veiligheid van een partner of van de kinderen in het geding is. Dan werkt mediation niet. Als bij een mediation blijkt dat iemand oneerlijk en onvolledig is, vooral over de financiën, is dat voor mij aanleiding om zelf de mediation te beëindigen.”

 

Download interview financieel scheidingsmediator Rik Smit voor regio Amsterdam - Zaanstreek - Waterland

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter