De betere grijze scheiding

Voor een snel groeiend aantal 50-plussers is, gewild of niet, 'de koek op' of 'het boek is uit'. Voor sommigen is dat na een jarenlange relatie, voor anderen is het de tweede of derde scheiding. Je gaat alleen verder, met meer verleden dan toekomst. De gevolgen van een grijze scheiding zijn wezenlijk anders dan wanneer je jong of jonger bent, en vraagt een andere aanpak.

 

De betere grijze scheiding

Er komt nogal wat op je af wanneer je op latere leeftijd gaat scheiden. 

  • Wie krijgt wat, waar ga ik wonen, waar ga ik van leven?
  • Hoe behouden we het respect van de kinderen en kleinkinderen?
  • Ga ik het redden (in mijn eentje)?

Of beter nog: "Gaan we het allebei redden?"

 

Of jullie het gaan redden, hangt er maar helemaal van af. Dat is ons eerlijke antwoord. In materieel opzicht zullen jullie het moeten doen met wat er nu is. Dat zal onderling verdeeld of verrekend moeten worden. Of je nog in staat zult zijn om jouw deel verder uit te bouwen, is niet altijd het geval. Wees daarom zuinig op wat er is. Trek het niet zomaar uit elkaar. Wees zorgvuldig. Vaak zijn er tal van opties hoe er slim verdeeld of verrekend kan worden. Laat je daarom goed begeleiden.

In emotioneel opzicht is er een lang(er) verleden. Ook daarin liggen allerlei belangen besloten om er zuinig mee om te springen. Een ervaren scheidingsmediator helpt jullie dit belangrijke agendapunt te bespreken. Stop dit niet weg. Daar krijg je later spijt van.

 

Andere aanpak scheiden op latere leeftijd

Anders dan bij een scheiding van jonge mensen is de kans behoorlijk groot, dat jullie veel meer pensioenrechten hebben opgebouwd. En ben je altijd zelfstandig ondernemer geweest, dan heb je mogelijk andere reserves aangelegd om die op latere leeftijd aan te kunnen spreken. Omdat een van de hoofdvragen is "Waar ga ik van leven?" hoort het accent van een grijze scheiding nadrukkelijk te verschuiven naar alles wat je onder het woord pensioen zou kunnen scharen. 

Pensioen is voor de leek ingewikkeld, maar dat is het niet voor ons. We zijn hierin gespecialiseerd en kunnen dan ook precies voor jullie in kaart brengen wat er aan 'pensioenvermogen' is en hoe je dit slim kunt benutten.

 

De eerste druk van het boekje 'De betere grijze scheiding' verscheen in 2016. Anno 2021 is het onderwerp nog even actueel. 

 

Wilt u meer weten over onze begeleiding als scheidingsmediator neemt u dan contact op met Rik Smit (020-4825842) of Greet Vernooij (0294-253444).

 

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter