Lage kosten pensioen en beleggen

Pensioen opbouwen door te beleggen kan alleen succesvol zijn als de kosten ervan laag genoeg zijn. Daarom zorgen wij ervoor dat u inzicht heeft in de kosten. Geen verborgen kosten. Daar houden wij niet van.

 

Op onze pagina over de kosten van vermogensplanning leest u meer over de diverse kosten die bij vermogensbeheer aan de orde zijn. In deze blog gaan wij in op het onderzoek van AF Advisors en Deal Consultancy, dat op 25 januari 2021 in het  Financieel Dagblad gepubliceerd werd.

 

Kosten aanvullend pensioen

De gemiddelde kosten van een aanvullend pensioen (lijfrente) liggen op 0,95% per jaar. Het onderzoek baseert zich op een onderliggende waarde van het pensioen van € 100.000. Oftewel voor het product aanvullend pensioen betaalt u € 950,00 per jaar aan de aanbieder.

Maar dat is het gemiddelde. De uitersten liggen tussen € 390,00 en € 2.650,00 per jaar. Om u een idee te geven van de werking van het verschil van deze kosten voor de opbrengsten hebben wij het volgende voor u uitgerekend.

 

Gevolgen lange termijn kosten van beleggen

Het aanvangsvermogen bedraagt € 100.000,00. De pensioendatum is precies over 20 jaar. Daarna wordt het opgebouwde kapitaal in 20 jaar uitgekeerd.

Tijdens de opbouwperiode wordt er relatief wat meer in aandelen belegd. Het gemiddeld rendement voor kosten bedraagt 5%. Vanaf de pensioendatum wordt er relatief wat minder in aandelen belegd. Het gemiddeld rendement voor kosten bedraagt dan 3%.


Tabel 1

 

In de rij “Uitkering Laag” leest u van links naar rechts achtereenvolgens de uitkering per jaar vanaf de pensioendatum, wat er totaal in 20 jaar is ontvangen voor belasting en het verschil ten opzichte van het gemiddelde. Deze rij hoort bij het pensioenproduct met de laagste kosten. Daardoor is er gedurende de periode van 20 jaar pensioen € 47.380,00 meer ontvangen.

In de rij “Uitkering hoog” leest u van links naar rechts achtereenvolgens de uitkomsten die gelden voor het pensioenproduct met de hoogste kosten.

 

Wat levert een goede financieel planner u op?

Eigenlijk zeggen de uitkomsten in tabel 1 al meer dan genoeg. Wij zijn deskundig en bovenal kritisch. Dat maakt dat onze klanten het optimale financiele resultaat kunnen bereiken.

 

Wilt u ook meer inzicht in uw pensioenopbouw? Bel dan met Rik Smit 020-482.58.42 of met Greet Vernooij 0294-25.34.44

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter