Slimmer dan indexbeleggen. Hoe kan dat?

Sinds 2010 heeft passief beleggen (indexfondsen, ETF’s) sterk aan populariteit gewonnen ten koste van actief beleggen. De aantrekkelijke boodschap van gemak en lage kosten tegen een redelijk rendement vindt sindsdien steeds beter zijn weg naar de Nederlandse particuliere belegger. Dit bleek al uit een onderzoek dat TNS NIPO uitgevoerde in 2012 onder meer dan 1000 beleggers. Anno 2022 lijkt het nog steeds zo alsof er maar twee smaken zijn; actief en passief beleggen. In dit artikel leggen we uit hoe een derde smaak slimmer kan beleggen dan passief of indexbeleggen.

 

Wat wordt verstaan onder indexbeleggen? Met indexbeleggen belegt u via trackers, ook wel exchange traded funds of ETF’s genoemd. Een tracker werkt als een ‘gewoon’ beleggingsfonds. U belegt tegelijkertijd in meerdere aandelen of obligaties[1]. De doelstelling van de tracker is om zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index te volgen. Het volgzame karakter maakt dat we een tracker kunnen duiden als een passief beleggingsfonds.

Door de spreiding over meerdere aandelen en / of obligaties investeert u uw geld dus niet in één bedrijf maar in velen tegelijkertijd. Door het volgen van een bepaalde index zijn deze beleggingen dagelijks verhandelbaar. Omdat de samenstelling van een index openbaar is, is transparantie hiervan een mooi gevolg. U weet precies waarin u belegt.

 

Slimmer dan indexbeleggen. Hoe kan dat?

Een index heeft niet continue een zelfde samenstelling. In maart 2021 veranderde bijvoorbeeld de samenstelling van de AEX-index[2]. Onder andere het aandeel ABN AMRO verdween toen uit deze index

De verandering van een samenstelling van een index betekent dat aanbieders van trackers op het moment van die verandering specifieke aandelen of obligaties moeten aankopen of verkopen. Door de beperkte tijd waarin deze transacties moeten plaatsvinden, kan er niet efficiënt worden ingekocht of verkocht. En met efficiënt bedoelen we tegen een zo gunstig mogelijke prijs.

Dat principe laat zich het beste uitleggen aan de hand van dit principe. Overal waar gehandeld wordt, spelen de hoeveelheid, de tijd en de prijs hun rol. U kunt daarbij maximaal ten aanzien van over twee van deze drie aspecten eisen stellen. Nooit ten aanzien van alle drie tegelijk. Dus als u eisen stelt voor de hoeveelheid en de tijd, zoals ‘ik wil vandaag voor 18:00 uur 1.000 aandelen van fonds X kopen’, dan bepalen de verkopende partijen de prijs waartegen u deze aandelen kunt kopen. Wilt tegen een lagere prijs kopen, dan lukt het misschien niet vandaag of lukt het vandaag gedeeltelijk.

Een tracker moet een index volgen. Dat betekent dat tijd niet onderhandelbaar is. Ook op het onderdeel hoeveelheid kan niet onderhandeld worden. Op het moment dat de samenstelling van een index wijzigt, moet gekocht of verkocht worden. En wel zoveel dat de samenstelling van de tracker weer gelijk is aan die index. Dat levert ongunstige prijzen op. En dat drukt uiteindelijk het rendement van het indexfonds of tracker in vergelijking met die index.

 

Beleggen kan slimmer

Een beleggingsfonds kan er ook voor kiezen gelijkwaardige spreiding en samenstelling aan een index aan te brengen binnen het fonds. Dus als zo’n fonds op andere momenten (tijd) dan het moment waarop de index wijzigt die stukken kan kopen, dan heeft men de tijd om te wachten tot gunstige prijzen. Het blijkt slimmer te zijn op die manier een fonds te onderhouden, dan gedwongen te moeten kopen of verkopen.

 

Bovendien bestaat er voor deze manier van beleggen wetenschappelijk bewijs dat deze werkwijze leidt tot een beter rendement. Wetenschappelijk bewezen gunstiger vooruitzichten voor uw belegd vermogen. Dat wil toch iedereen?



[1] Er zijn ook trackers die beleggen in onroerend goed, grondstoffen of cryptomunten. Zo heeft ieder type tracker een eigen karakter.

[2] De AEX wordt gevormd door de aandelen van de 25 bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie op de Amsterdamse beurs. Daarvoor worden alleen vrij verhandelbare aandelen meegeteld.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter