Praten met kinderen over scheiden

Dit praktijkvoorbeeld geeft aan hoe je in alle eenvoud met je kinderen de aanstaande echtscheiding bespreekbaar houdt. Eva (8) en Joost (5) weten sinds kort dat papa en mama ieder in een eigen huis gaan wonen. Dat weten ze, omdat papa en mama al gekeken hebben naar mogelijke buurten om te gaan wonen. En Eva en Joost begrijpen ook dat papa en mama hiervoor hebben gekozen, omdat ze ruzie maken als ze samen in een huis wonen. En dat ruzie maken, dat willen ze niet meer.

 

Als het de ouders opvalt dat Eva en Joost wat minder goed luisteren en Joost wat problemen krijgt met zijn zindelijk zijn, wordt de ‘luisterkaart’ getrokken. Een kaart die op de koelkast hangt waarop je kunt aflezen of het je als kind gelukt is een hele dag goed te luisteren. Als dat gelukt is, is er een beloning. In hun geval dat je een fraaie sticker mag uitzoeken.

 

En dan gebeurt het. De ouders kibbelen wat, het wordt bekvechten en dan stelt een van de kinderen voor dat er voor hen ook een luisterkaart op de koelkast moet komen. In het gesprek met de kinderen bedenken de kinderen dat als de ouders een hele week goed luisteren naar elkaar en geen ruzie maken, dat ze beloond worden met een fraaie tekening. Uiteraard van de eigen hand van de kinderen. Als dat niet de ultieme beloning is voor de ouders…. Dit kunnen ze niet weigeren. Sterker nog ze omarmen deze wezenlijke behoefte van de kinderen om geen ruzie te maken.

Luisteren is erkenning van de ander

De namen van de kinderen zijn gefingeerd. De dialoog is weergegeven zoals de ouders mij dit als mediator vertelden tijdens de evaluatie van de mediation waarin hun echtscheiding centraal stond. We bespraken dat goed luisteren de erkenning van de ander symboliseert. De erkenning van je kind en de erkenning van de andere ouder. Het is knap dat je ondanks je eigen gevoelens over de scheiding toch kunt ‘luisteren’ naar de anderen. En dat doe je niet alleen met je oren. Soms zelfs door even te zwijgen of andere woorden te kiezen.

 

Een prima voorbeeld van hoe goed luisteren en scheiden via mediation elkaar versterkt.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter