Pas op voor: de makelaar

Er wordt al heel lang gemakeld. In onroerend goed, in goederen en ook in verzekeringen en in effecten. Sinds een aantal jaren is de toevoeging van het woord makelaar een trend geworden. Je hebt de scheidingsmakelaar, de nalatenschapsmakelaar, de uitvaartmakelaar, de hypotheekmakelaar, de leningmakelaar. Waar staat het woord makelaar voor en wanneer is het gebruik ervan op zijn plaats?

 

Makelaar

Eerst maar eens lezen op Wikipedia. Daar begint men met: "Het woord makelaar verwijst naar een eeuwenoud beroep." De voornaamste werkzaamheden van een makelaar bestaan uit het zoeken van een geschikte partij om een bepaald goed eenmalig mee te verhandelen. De makelaar is slechts tussenpersoon en bemiddelt met betrekking tot deze transactie van goederen.

Als dit de zuivere definitie van het woord makelaar is wat makelt de scheidingsmakelaar dan? En wat makelt de nalatenschapsmakelaar? En de uitvaartmakelaar, de hypotheekmakelaar, de leningmakelaar?

 

Adviseur of makelaar

De eeuwenoude makelaardij in verzekeringen en effecten zou via wat men differentiatie noemt logischerwijs kunnen leiden tot het makelen van een hypotheek of een lening. Het geeft aan dat er naast adviseren ook sprake is van het inkopen van de benodigde (hypothecaire) lening. Daar ligt de keuze voor het woord makelaar in plaats van adviseur voor de hand. En het is zeker aan de orde wanneer het bedoeld is te bevestigen waar het accent van de vakbekwaamheid ligt; bij het makelen in een financieel goed.

 

De uitvaartmakelaar heet volgens ons al jaren uitvaartondernemer. En terecht. Het duidt uitstekend aan wat het doel van de ondernemer is; het behalen van winst door het verzorgen van een uitvaart.

 

Wat moeten we ons dan voorstellen bij een makelaar in scheidingen of nalatenschappen? Waarom noemen deze ondernemers zich makelaar in plaats van adviseur?

 

Een relatie die eindigt

De makelaar in scheidingen of nalatenschappen begeeft zich op het terrein van het beëindigen van een relatie tussen mensen. Een relatie tussen mensen eindigt doordat iemand de relatie bij leven verbreekt, dan wel dat de relatie eindigt door de dood. De gevolgen zijn velerlei. In eerste instantie menselijk van aard. En in tweede instantie kun je juridische aspecten, fiscale aspecten en financiële aspecten onderscheiden.

 

De adviseur die mensen adviseert met betrekking tot het eindigen van hun relatie oefent zijn of haar beroep uit. Men makelt niet. Men adviseert. Of men begeleidt de mensen in de rol van mediator. Deze beroepsbeoefenaren beschikken over een compleet andere beroepshouding dan de professional die naar de rol van tussenpersoon streeft. De eerste is op de mensen die het aangaat gericht. De tweede is gericht op handelstransacties tussen personen of tussen personen en instanties.

 

Met trendy namen is niets mis, zolang de schoenmaker zich maar bij de eigen leest houdt. En die is bij makelaars nu eenmaal anders van aard dan bij adviseurs. Daar moeten makelaars en adviseurs helder over zijn.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter