Scheiding regelmatig bron van onderzoek

Dat mensen van elkaar scheiden is van alledag en van alle landen. Er wordt regelmatig onderzoek naar echtscheidingen gedaan. Dat draagt bij aan de informatiestroom over scheidingen. Bijna wekelijks verschijnt er wel een bericht over een echtscheiding. Zelfs televisieseries gebruiken de echtscheiding als hoofdthema.

Waar de media ervoor kiezen om vooral ter vermaak het onderwerp scheiden aan te bieden, zien wij vanuit onze rol als scheidingsmediator een publicatie op onze website vooral ter lering. Stel dat u zelf te maken hebt met een echtscheiding, dan vinden wij het van belang dat u goede informatie op onze website aantreft.

 

Onderzoeken naar echtscheiding

 

Wat werd er toe nu toe onderzocht en wat zijn zoal de uitkomsten? Wij maakten voor u een selectie van een aantal opmerkelijke uitkomsten:

 

 1. Mensen die opgroeien met broers en zussen hebben minder kans om in een echtscheiding te belanden dan wie enig kind is.
 2. Als ouders scheiden wanneer hun kinderen nog jong zijn, heeft dat grotere invloed op de kinderen dan wanneer ze later uit elkaar zouden gaan.
 3. Bijna een kwart van de jonge meisjes, dat is opgegroeid zonder vader door een scheiding van haar ouders, kampt in haar tienerjaren met een depressie. Jongens zouden beter omgaan met een scheiding.
 4. Stellen met jonge kinderen krijgen vaak onvoldoende nachtrust en dat is niet zonder gevolgen. Een derde van de gestrande relaties zou te wijten zijn aan slapeloze nachten door huilbaby’s.
 5. Uit een Noorse studie blijkt dat de kans op een scheiding groter is wanneer de man helpt in het huishouden.
 6. Meer dan de helft van de gescheiden Nederlanders is binnen een jaar na hun scheiding weer op zoek naar een nieuwe liefde.
 7. Ruzies om de afwas en partners die niet helpen in het huishouden zijn de oorzaak van een derde van alle echtscheidingen.
 8. Een heftige scheiding lijkt zijn sporen eerder na te laten op vrouwen dan op mannen. 47 procent van de gescheiden heren zegt een tweede huwelijk wel te zien zitten, tegenover 20 procent van de dames.
 9. Een slippertje of zelfs affaire is volgens onderzoek niet langer de voornaamste reden voor echtparen om uit elkaar te gaan.
 10. Wanneer mannen werkloos zijn, lopen zij meer kans dat de partner van hen wil scheiden. Maar ook zijzelf nemen vaker het initiatief voor een scheiding dan werkende mannen.

 

Of de uitkomsten van deze onderzoeken waar of niet waar zijn, vinden wij niet relevant. Onze interesse gaat uit naar uw persoonlijke omstandigheden en uw hulpvragen. Overigens lijken nummer 5 en 7 uit bovenstaande opsomming elkaar tegen te spreken.

 

Belangrijke vragen bij echtscheiding

Een echtscheiding begint bij de afweging of het beter is van elkaar te scheiden of dat bij elkaar blijven uiteindelijk toch beter is. De duur van deze fase van relationele twijfel varieert per persoon en per omstandigheid.

Als de keuze is gemaakt van de ander te willen scheiden, dan is de vraag: “Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?” Zijn er kinderen waar u samen de zorg voor hebt, dan volgt ook de vraag: “Hoe vertel ik het mijn kinderen?” Een vraag overigens die wij graag vervangen zien door: “Hoe vertellen wij onze kinderen dat we van elkaar willen scheiden?” Samen de kinderen op de hoogte brengen zonder ruzie of verwijten, is voor kinderen van groot belang!

Bij deze primaire vragen, maar ook bij de vraag: “Wat moet er allemaal geregeld worden bij een echtscheiding?” kunt u onze begeleiding als financieel scheidingsmediator goed gebruiken

 • Wie blijft er in de woning wonen?
 • Waar moet ik straks van leven?
 • Hoeveel alimentatie moet ik betalen?
 • Hoe wordt kinderalimentatie berekend?
 • Kan ik straks nog wel de hypotheek betalen?
 • Welke pensioenrechten moeten er verdeeld worden?

 

Er moet veel geregeld worden bij een echtscheiding. Het rijtje vragen is in uw situatie ongetwijfeld veel langer. Dat is ook ons advies aan u. Schrijf altijd de vragen waarover u zich zorgen maakt op.

 

Scheidingsmediator biedt overzicht en structuur

U zult merken dat als u alle vragen die bij u opkomen over uw scheiding direct opschrijft, dat er een chaos van vragen op papier komt. Dat hoort bij een echtscheiding. Zeker wanneer deze pril is. Het gevoel hebben niet te weten waarmee je het beste kunt beginnen, is heel normaal.

Als scheidingsmediator helpen wij u structuur aan te brengen in een leven dat voor uw gevoel overhoop gehaald is. Die structuur is nodig om onder onze begeleiding te komen tot gesprekken en daarna tot afspraken; over het huis, over alimentatie, over de kinderen, over pensioen, bankrekeningen, de hypotheek, de omgang met de eigen- en schoonfamilie, school, kortom over alles wat het uw dagelijks leven te maken heeft.

 

Zoekt u een scheidingsmediator met het juiste gevoel en met verstand van geldzaken, neemt u dan contact op met Greet Vernooij via telefoonnummer 0294-253444 voor de regio Almere, Het Gooi, De Ronde Venen en Hilversum of met Rik Smit via telefoonnummer 020-4825842 voor de regio Amsterdam en Zaanstreek – Waterland.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter