Meer scheidingen door vakantie

Bij vakantie denk je meestal niet aan een echtscheiding. Waarom zou je een einde maken aan je relatie juist nu de tijd om te ontspannen en te genieten aanbreekt? Toch komt het regelmatig voor dat tijdens de vakantie de bom barst. Alle ergenissen en irritaties die je al langer opkropte, komen naar boven. Kun je een ruzie voorkomen? Hoe voorkom je dat de ruzie uit de hand loopt?

 

Ruzie voorkomen of relatie verbreken

Zo scherp als deze subtitel doet vermogen, is het natuurlijk lang niet in alle gevallen. Toch vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat de vakantieperiode een goede tijd is om problemen in het gezin onder ogen te zien en relationele plooien glad te strijken. In combinatie met de morele druk om eens goed met elkaar te praten, leidt dit al snel tot een gevaarlijke mix. Beeld u zich maar eens in. De koffers zijn uitgepakt. De kinderen zijn naar het zwembad. De reis is achter de rug. Je zit net in je stoel en nog voor je bladzijde 1 van je boek openslaat zegt je partner: “Doe je boek eens dicht. Ik wil met je praten”. Wat doe je dan? Lukt het je om je boek weg te leggen, je stoel te draaien en elkaar aan te kijken? Of spring je op en voor je gevoel “uit je vel” en slaak je de kreet: “Nu even niet, &#@!”

 

Destructieve ruzies of constructieve ruzies

Als alle dagen vol zitten met werken, zorgen, koken, halen en brengen van de kinderen, 24/7 bereikbaar zijn voor baas of klant en onderhouden van contacten met vrienden en familie, dan heb je geen tijd om ergenissen en irritaties met elkaar te bespreken. Dan hopen deze zich op. Ruzie op zich hoeft niet slecht te zijn voor je relatie, zolang de ruzie maar een goede afloop kent. Dat vereist vereist zelfkennis, kennis van de ander en relativeringsvermogen. Een ruzie is constructief als je elkaar in je waarde laat en oplossingsgericht blijft denken en overleggen. Benoem je gevoel en leg uit hoe dit gevoel doorwerkt in je denken en reacties.

Maar als jullie ruzie zich kenmerkt doordat je elkaar aanvalt op je persoonlijkheid en eindeloos problemen blijft ontkennen of het niet lukt om jullie aandeel daarin toe te geven, dan werkt die ruzie destructief voor jullie relatie. Dan is de communicatie ernstig verstoord en is professionele hulp in de vorm van relatietherapie gewenst om een echtscheiding te voorkomen.

 

Vakantieruzies voorkomen

Natuurlijk is een ruzie of conflict niet altijd te voorkomen. Dat hoeft ook helemaal niet. Merk je irritatie of ergenissen bij jezelf of bij je partner, dan zijn dit 3 goede tips om vakantieruzies te voorkomen:

  • Voorkom dat je vermoeid of gestrest op vakantie gaat. Zorg ervoor dat je een paar dagen voor je op vakantie gaat je werk zo inricht, dat het af is. Of draag tijdig je taken over aan je collega.
  • Heb maling aan “het grote moeten”. Ga niet met het idee op vakantie dat alles geweldig moet worden. Vertraging van een vlucht, verkeerd voedsel eten, huilende of zieke kinderen, het kan altijd gebeuren. Ook op vakantie.
  • Maak geen ruzie als een van jullie alcohol op heeft of als jullie erg moe zijn. Slaap er eerst een nachtje over en bespreek ergernissen als iedereen weer fit en uitgerust is.

 

Scheidingsmelding

Stel dat je merkt dat de irritaties en ergenissen blijven en dat professionele begeleiding in de vorm van relatietherapie geen optie is of leidt tot het verbeteren van je relatie, dan leidt dit onvermijdelijk tot de afweging of scheiden voor jou de beste optie is of dat het toch beter is om bij elkaar te blijven. Als je er dan voor kiest om van elkaar te scheiden, dan is het belangrijk om op een goede manier aan je partner uit te leggen, dat je tot de keuze en het besluit gekomen bent van elkaar te scheiden. Hoe je ervoor zorgt dat de mededeling: “Ik wil van je scheiden” goed gehoord wordt door je partner, lees je in ons artikel “Een goede scheidingsmelding kun je leren”.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter