Gevaar onverdeeld huis na echtscheiding

Echtscheidingen kunnen soms zeer complex zijn en moeizaam verlopen. Daardoor kiezen partijen of hun adviseurs er wel eens voor om eerst de scheiding bij de rechtbank aan te vragen en later de boedel te verdelen. In dit artikel een voorbeeld van een situatie die vaker voorkomt met alle risico's van dien.

 

In september 2006 wordt de echtscheiding uitgesproken tussen mevrouw Y en meneer X. Het contact tussen hen verloopt via advocaten.

 

Mevrouw Y en meneer X bezitten samen een woning met bijbehorende hypotheek. Er is sprake van een aanzienlijke overwaarde.

 

Begin 2008 is de woning nog steeds niet verdeeld noch is deze verkocht. Inmiddels is de vader van meneer X overleden. Meneer X is daarmee erfgenaam geworden. De nalatenschap ontstaat na de echtscheiding dus in beginsel treft deze mevrouw Y niet.

 

Het bijzondere aan de nalatenschap van de vader van X is dat deze voornamelijk uit schulden bestaat. De schuldeisers controleren of de enig erfgenaam (meneer X) bezittingen heeft door onder andere het kadaster te raadplegen. Daar blijkt dat meneer X een aandeel heeft in een onverdeeld woonhuis en dat hij een aandeel heeft in de lening die op deze woning rust.

 

De schuldeisers besluiten om beslag te laten leggen op de woning. En dat is het moment waarop de situatie van X alsnog mevrouw Y treft. Er is maar 1 manier om nu te voorkomen dat het vermogen van zowel meneer X als mevrouw Y buiten schot blijft en dat is door te voorkomen dat meneer X de nalatenschap zuiver aanvaard. Wat daarbij de voetangels en klemmen zijn, leest u in ons artikel over het zuiver aanvaarden van een nalatenschap.

 

Conclusie: Als u ervoor kiest om van elkaar te scheiden, zorgt u er dan voor dat ook alle financiële banden gescheiden worden. In dit geval had een onderhandeling en een bijbehorende afspraak over de woning kunnen voorkomen dat partijen nu alsnog met elkaar om de tafel moeten. Een tafel waaraan inmiddels ook andere schuldeisers zijn aangeschoven!

 

Datum: Januari 2008

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter