Het bonnetje dat samenlevingsafspraken heet. Mediation helpt!

Zijn samenwoners zonder enige vorm van afspraken financieel onvolwassen?

 

Die vraag houdt mij al geruime tijd bezig. Temeer omdat ik ze als scheidingsmediator tref en ze in het geval van ouderschap erop wijs, dat het niet maken van een ouderschapsplan niet tot een sanctie leidt in de rechtspraktijk. Eerlijke voorlichting, heet dat. Maar eerst even de kwestie van de eigen woning.

 

Eigen geld in eigen huis

In heel veel gevallen blijkt dat de ene partner meer eigen geld in de eigen woning ‘heeft gestopt’ dan de ander. “Laten we daar vooral geen afspraak over maken, want ja, ik ga er gewoon vanuit dat ik dat terugkrijg als we de woning (moeten) verkopen. “

Het staat hier van cynisch opgeschreven, want na twintig jaar echtscheidingsbemiddeling merk ik op dit punt licht cynisch te worden. Alle goede reclamespotjes en acties van SIRE ten spijt, maar op dit punt wilt men of durft men blijkbaar niet het gesprek met de andere partner aan.

 

Samen een kind

Volgens mij is er in de tijd een wezenlijke verschuiving ontstaan wat het moment betreft waarop kinderen binnen een relatie geboren worden. Eerst trouwen en dan pas kinderen lijkt ver achter ons te liggen.

Alles wat er in de rechtspraak is opgetuigd om ouderschap tussen de getrouwde ouders goed te regelen bij een scheiding gaat sanctieloos aan niet getrouwde ouders voorbij. En omdat echt met elkaar spreken, neen, appen is geen spreken, tijdens de relatie over de relatie niet gewoon was, wordt er nu ook niet gesproken. Je downloadt gewoon een ouderschapsplan van het web en vult wat in alvorens je het naar de ander stuurt. En dan zie je wel hoe de ander reageert.

 

Onvolwassen

Zijn samenwoners zonder enige vorm van afspraken financieel onvolwassen? Als we dit heel sceptisch benaderen dan kan het woord financieel geschrapt worden. Niet alleen blijkt geld taboe te zijn, maar ieder gesprek over de relatie blijkt moeilijk te zijn.

 

Relatie en mediation

Een familiemediator beschikt over de vaardigheden om onderwerpen bespreekbaar te maken die jij of jullie als lastig ervaren. We zijn geen relatietherapeuten, laat dat duidelijk zijn. Maar met onze achtergrond als financieel planner zijn wij jullie ideale gespreksbegeleider om vooraf of tijdens jullie relatie onderwerpen over geld met jullie door te spreken. Ook waar het jullie ouderschap betreft, zijn er financiële aspecten.

Uiteindelijk zul je merken dat het maken van afspraken over jullie samenleving rust biedt. En jullie leren om gevoelens over geld, positief of negatief, te benoemen. Dat zorgt voor een financieel volwassen relatie.

 

Contactgegevens familiemediators

Meer weten of begeleiding? Bel ons dan op 020-4825842 (Rik Smit) of op 0294-253444 (Greet Vernooij).

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter