Het is slim dat u dit weet over aandelen

Voor beleggers in wereldwijde aandelen was 2021 een uiterst succesvol jaar. Hoe anders is de start van 2022? Nadat eerst de inflatie verder opliep tot boven het gemiddelde is er nu, 24 februari 2022, sprake van een ernstige conflictsituatie tussen Rusland en Oekraïne. Daar reageren financiële markten op. Hoe u als lange termijn belegger behoort om te gaan met zowel de pieken naar boven als naar beneden, lichten wij toe in dit artikel.

 

Karakteristiek beleggen in aandelen

Oktober 1987 staat bij beleggers in het geheugen gegrift als de maand waarin er sprake was van een beurskrach. In 1990 reageerden de financiële markten op het uitbreken van de Golfoorlog. Wat waren daar de effecten van voor iemand die op 1 januari 1987 startte met een belegging van omgekerend € 250.000,00 met als doel om dit 20 jaar aaneengesloten te beleggen in een wereldwijde belegging in aandelen.

 

Resultaten 20 jaar beleggen in wereldwijde aandelen

 

Wat opvalt aan deze cijfers is dat de verschillen tussen 2021 en de start van 2022 passen in het beeld dat bij beleggen in aandelen hoort. Zo leest u uit de tabel dat het hoogste 1-jaars rendement in 1999 is behaald. In vergelijking met het gemiddelde tussen de 20 beste aaneengesloten jaren en de 20 slechtste aaneengesloten jaren leverde 1999 afgerond 40% meer rendement op. En in 2008 was het rendement zelfs afgerond 43% lager dan dit gemiddelde. Desalniettemin lagen deze langjarige resultaten tussen de 8,37% en 4,14%. 

En wie later dan 1987 startte, verloor in 2008 afgerond € 403.000,00 aan waarde. Kijkt u ook naar de verschillen in eindresultaat. De hoogste uitkomst na 20 jaar is meer dan het dubbele van het laagste. Toch is de kans om ten minste € 600.000 als eindkapitaal te behalen 90%. Is een belegging in aandelen met dit financiële doel voor u dan passend?

 

Beleggen met een doelstelling

De doelstelling waarmee u belegt, bepaalt waarin u zou moeten beleggen. Hoe u reageert op stijgingen of dalingen van de waarde van uw beleggingen, bepaalt of zij bij u passen. Wetenschappelijke studies en statistieken wijzen uit dat als u voor de langere termijn belegt, dat beleggingen in aandelen u meer opleveren dan beleggingen in obligaties of deposito's.  Maar dan heeft u wel veel beheersing nodig. U heeft de goede jaren nodig om de slechte op te kunnen vangen. Als uw persoonlijke financiële karakter die beheersing op kan brengen, passen de karakteristieken van een belegging in aandelen bij u.

 

Het rendement van een CFP® financieel planner

Beheersing en vasthouden aan de gekozen belegging is in tijden waarin de financiële markten extremer reageren dan gemiddeld best lastig. Daarom is het goed om die momenten te onderkennen. Om vertrouwen te houden in de wetenschap dat financiële markten werken zoals ze werken. Met de bijbehorende karakteristieken. Ons motto 'Nooit meer wakker liggen van geldzaken' is wat wij u te bieden hebben. Schroomt u daarom niet met ons in gesprek te gaan als uw geldzaken u meer dan wenselijk is emotioneren.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter