Eerst een pand! Wat is hier aan de hand?

De laatste jaren valt het mij steeds vaker op. Een ondernemer verkoopt zijn zaak en meent dat een pand een betere belegging is dan een goed gespreide belegging in effecten. Klinkt dit u bekend? Lees dan dit artikel.

 

Beleggingspand

Omdat niets zo veranderlijk is als een mens moet ik bij een vermogensplanning er rekening mee houden, dat er een moment komt dat iemand zijn belegging wenst te verkopen. Dat betekent dat ik ervoor moet zorgen, dat mijn klant niet in een situatie geraakt, dat er weinig vraag is naar zijn aanbod. Dat is namelijk ongunstig voor de verkoopprijs. Daarom stel ik het vermogen van mijn klant graag zo samen, dat beleggingen dagelijks verhandelbaar zijn. Veel vraag betekent goede verhandelbaarheid. Gunstige verkoopcondities zijn minstens zo belangrijk als kansrijke koopmomenten.

Het enkele beleggingspand wat vandaag ‘hot’ is maar morgen niet verkocht kan worden, omdat de omgeving het onaantrekkelijk maakt, is daarom niet mijn eerste voorkeur. Het zal niet de eerste keer zijn dat nieuwe buren of nieuwe plannen van de gemeente uw pand slecht verkoopbaar maken.

Kortom het kan nu wel rozengeur en maneschijn lijken, maar wees gewaarschuwd! Overigens kunnen die vriendelijke huurders achteraf ook anders blijken.

 

En dan nu mijn belangrijkste vraag aan ondernemers: “Wedde u bij het ondernemen ook op één paard? Nee toch. U had meerdere klanten. Spreiding. Het was belangrijk voor uw ondernemerschap en is bij beleggen minstens zo belangrijk”.

 

Obligaties

Zoals een pand huurinkomsten geeft, zo geven obligaties rente als inkomsten. Ook een vaststaand bedrag op een vast tijdstip. En net als bij een beleggingspand kan de waarde van uw belegging veranderen. Anders dan bij een beleggingspand kunt u bij een gunstige ontwikkeling van de koers gelijk verkopen. Bij een beleggingspand speelt de vraag hoe om te gaan met de huurders. Die vraag heeft u bij obligaties niet.

 

Aandelen

Vindt u een vast bedrag op een vast tijdstip te saai, dan biedt een kwaliteitsaandeel zicht op behoud van waarde en op dividend. Tenminste voor zover de winstverwachting van de onderneming behaald wordt. Verwacht de markt dat deze onderneming zich in positieve zin zal gaan onderscheiden, dan zult u meemaken dat de koers van het aandeel toeneemt.

 

Vermogensplanning

Professioneel beleggen betekent beleggen met een doel. Dat kan zijn inkomen. Bijvoorbeeld omdat inkomen uit ondernemen is gestopt.

Professioneel beleggen betekent fiscaal slim beleggen. En het betekent kritisch zijn op de kosten.

Maar bovenal betekent professioneel beleggen voldoende spreiding van uw vermogen over de diverse mogelijkheden op basis van goede verhandelbaarheid.

Meer weten over uw mogelijkheden? Bel ons op 020-482.58.42 of 0294-25.34.44.

 

Voetnoot: Rendementsvergelijkingen tussen een beleggingspand en een aandelenportefeuille is als appels met peren vergelijken. Wij vonden dit artikel voldoende gefundeerd om naar te verwijzen: https://www.fool.com/millionacres/real-estate-investing/articles/real-estate-vs-stocks-which-has-better-historical-returns/

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter