Coronavirus; dalingen aandelenbeurzen nu en toen

Als het bloed door de straten vloeit, moet je kopen. Dit artikel gaat niet over ethiek. Neen, dit artikel gaat over dalingen op aandelenbeurzen in het verleden en over de recente dalingen. Is er nu sprake van een ideaal instapmoment?

 

Instapmoment beleggen in aandelen

De beste kansen op een ideaal instapmoment doen zich voor in tijden van crises. Wat is handig om te weten?

Wat is er bijvoorbeeld gebeurd in vorige crises? Hoe lang hebben die geduurd? Hoe erg was de beursdaling bij zo’n crisis?

De internetcrisis van begin deze eeuw duurde 25 maanden. De kredietcrisis rond 2009 duurde 16 maanden. Bij de internetcrisis verloren de Amerikanen 45% aan de waarde, in de kredietcrisis zo’n 50%.

Grafiek

 

In de grafiek is de daling van de MSCI World Index vergeleken met de AEX. Ook al voelen de recente dalingen op de aandelenbeurzen als zeer fors ze hebben nog zeker niet de omvang zoals bij de internetcrisis en bij de kredietcrisis. Is er nu sprake van een ideaal instapmoment?

 

Wereldeconomie en aandelenbeurzen

Wat leert de geschiedenis ons? Uitgaande van een wereldeconomie die tijdelijk voor een groot deel tot stilstand is gekomen, zouden we mogen stellen dat als straks de maatregelen opgeheven worden, alles weer gaat lopen. De aanname daarbij is dat die wereldeconomie niet fundamenteel is veranderd.

Het verleden liet zien dat de wereldeconomie zich herstelde, welvaart in ontwikkelde economieën steeg en aandelenbeurzen stegen.

Maar wat zijn dan de effecten van die vele miljarden die nu in de economie ingebracht worden door overheden?

 

Vermogensplanning

Wie deze historie kent en de onderliggende waarden omarmt, ziet kansen om te beleggen. En wie nu geld heeft, is in de gelukkige positie die kansen te wegen en te benutten.

Planning van uw vermogen veronderstelt een plan. Wij begeleiden u professioneel bij het ontwikkelen van uw beleggingsvisie. Zodat u begrijpt wat er nodig is om uw persoonlijke doelen te bereiken. Een vermogen dat u hiertoe in staat stelt. Ondanks of juist dankzij dalingen op aandelenbeurzen.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter