Wat zijn uw gevolgen van de lage rente?

De rente is laag en kan nog altijd lager. Betaalt u straks voor uw spaargeld? Moet u zich zorgen maken over uw pensioen? Moet u zelf in actie komen? Ja want lijdzaam afwachten is geen optie. Hoe dan? Lees waar uw kansen liggen.

 

Betalen voor spaargeld

Het is beste even schrikken als in het nieuws wordt verteld dat we misschien moeten gaan betalen voor ons spaargeld. Hoe zit dat?

De Europese Centrale Bank (ECB) waakt als centrale bank over ons geldsysteem. De inflatie mag niet te hoog worden en de economie moet groeien. Om die groei te stimuleren, probeert de ECB geld lenen goedkoper te maken. In de verwachting dat bedrijven meer lenen en die leningen gebruiken voor investeringen. Die investeringen moeten leiden tot meer winst en dus meer ruimte om lonen te verhogen. En dat moet dan weer leiden tot meer consumptie. Dat wordt verstaan onder de economie aanwakkeren. Alleen, dat werkt (nog) niet (zo goed).

 

Wat te doen bij negatieve rente

Als de rente zakt van 1% naar 0%, dan zou het klaar moeten zijn. Maar dat is dus niet zo. De rente kan ook naar -1% of -2%. En dan ontvangt de bank waar uw spaargeld is ondergebracht ook geen rente meer als zij het ontvangen spaargeld stalt bij de ECB. Dan moet uw bank er geld op toeleggen als zij dat niet aan u doorberekenen.

Daarom doet uw spaarbank meer met het ontvangen spaargeld dan het stallen bij de ECB. Uw spaarbank belegt. Onder meer in obligaties en in hypotheken. Voor u is dat prettig. Het vergroot de kans op een positieve rente en u bent veilig bezig. Bij een bank in Nederland is spaargeld tot € 100.000 nog steeds verzekerd. Dat is wel zo prettig.

Gevolgen voor uw pensioen

Ook pensioenfondsen moeten net als uw spaarbank rendement zien te maken. Ook zij hebben te maken met de lage rente. Het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, meldde in augustus al dat zij onvoldoende reserve hebben om de uitkeringen te garanderen op de lange termijn. Zit het ABP op 31 december 2019 nog steeds onder de dekkingsgrens, dan korten zij de pensioenuitkeringen.

Om pensioenen te garanderen belegt het ABP. Door aan de staat te lenen in de vorm van staatsobligaties. Maar ook door aan bedrijven te lenen of aandelen van die bedrijven te kopen. Door te beleggen in hypotheken of in vastgoed.

 

Handel als een pensioenfonds of spaarbank

Wat kunt u zelf als particuliere belegger doen? Ook hier geldt, leg niet alle eieren in een mandje. Als u de mogelijkheid hebt om ook elders wat geld te verdienen, is het de moeite waard om dat te onderzoeken. En een beetje te doen als een pensioenfonds of spaarbank: spreiden van mogelijkheden.

Benutten van mogelijkheden, gestructureerd en creatief denken, daar kunnen wij u bij helpen. Zodat u zelf stuurt in plaats van lijdzaam af te wachten.

 

Bel voor rendement en structuur: Rik Smit FFP (020-4825842) of Greet Vernooij FFP (0294-253444)

 

Bron: https://ffp.nl/nieuwsbericht/wat-zijn-de-gevolgen-van-de-lage-rente/

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter