Rendement versus emotie

De ervaren belegger weet dat rendement een beloning is voor het nemen van risico. De ervaren adviseur hoort te weten welk risico bij zijn klant past. Zonder die wetenschap zijn klant en adviseur overgeleverd aan de grillen van de emotie. Van zowel de klant als van de adviseur.

 

Een voorbeeld om dit te duiden. In een publicatie wordt een beleggingsfonds aangeprezen. Het krijgt de hoogste score en onder meer dit commentaar: “Er is sprake van een volledige focus op Nederlandse beursgenoteerde small- en midcapaandelen. Er is een significatie outperformance ten opzichte van zowel de AEX, de AMX als de AScX.

De structurele outperformance rechtvaardigt de hogere kosten.”

 

Fondsen vergelijken

Voor het vergelijken van beleggingen gebruiken wij de website Morningstar. Dit levert bijvoorbeeld deze vergelijking op:

Vergelijking beleggingen

In de staafdiagrammen is te zien dat het Nederlandse fonds het beter doet dan een specifiek aandelenfonds dat wereldwijd belegt in Small-Caps (+0.82 punt procent). Ten opzichte van een aandelenfonds dat wereldwijd belegt in Large-Caps is er een verschil van +0.21 procent punt. Hierbij tekenen wij gelijk aan dat een performance van 3 jaar alleen onvoldoende is voor een verantwoorde keuze.

De rendementen van de laatste vijf jaren heb ik in een grafiek gezet.

 

Grafiek beleggingsfondsen

 

Nu is al beter ‘voelbaar’ wat het karakter van een specifieke belegging is. Het Nederlandse fonds kent een aanmerkelijk hogere beweeglijkheid. Welk fonds denkt u heeft na vijf jaren het hoogste samengestelde rendement behaald? Dat blijkt voor deze vijf jaren periode het wereldwijde Large-Caps fonds te zijn. Er is een verschil van +0.80 procent punt.

 

Gouden beleggingstip

Vind de belegging die bij u past. Over de langere termijn (15 jaar en langer) hebben beweeglijker fondsen laten zien dat het nemen van meer risico zich vertaalde in hogere rendementen. Alleen een blindelings vertrouwen in die wetenschap zorgt ervoor dat u uw emotie kunt uitschakelen. Daarom is het verstandig om niet ‘blind’ af te gaan op fraaie beoordeling van fondsen in de pers. Laat u bijstaan door een ervaren financieel planner. Dan voegt u pas echt waarde toe aan uw beleggingen.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter