Vesting shares en financieel plan

Werk je bij een internationaal bedrijf met een Amerikaanse moeder en krijg je een deel van je loon uitbetaald in aandelen, dan is dit artikel voor jou van belang. We leggen uit waarmee je financieel en fiscaal te maken hebt en wat jij anders dan anderen aan extra voordeel hebt bij ons als financieel planner?

 

Wat is vesting van aandelen?

Vesting betekent dat je pas na het verstrijken van een vooraf vastgestelde periode volledig eigenaar wordt van de aandelen. Laten we dit eens nader bekijken aan de hand van een voorbeeld. Stel je ontvangt jaarlijks € 20.000 loon in de vorm van aandelen. Waar heb je dan mee te maken als de vesting van deze aandelen vier jaar na ontvangst een feit is?

  1. Bij ontvangst betaal je loonbelasting. Het maximale tarief is 52% (2018). Dat betekent dat je € 10.400 aan loonbelasting betaalt, maar nul euro uitbetaald krijgt. Dit beperkt jouw netto besteedbaar inkomen; het inkomen waar je van leeft.
  2. Zolang de aandelen unvested blijven, kun je nog niet profiteren van rechten zoals stemrecht, het recht op winstuitkeringen (dividend) of het recht de aandelen te verkopen.
  3. Je leidt verlies als je voor het verstrijken van de vastgestelde periode  geen werknemer meer bent. Dit kan zich voordoen bij ontslag, arbeidsongeschiktheid of pensionering. Het verlies bestaat eruit dat je wel loonbelasting hebt betaald, maar de unvested aandelen niet kunt verkopen. Je bent namelijk nog niet de volledige eigenaar geworden. Het maximale verlies in dit voorbeeld is € 31.200. Drie keer heb je loonbelasting betaald, maar voordat de vier jaar verstreken zijn, ben je er niet meer in dienst.

 

Compensatie en concentratierisico

Gelukkig bestaan er regelingen om dit verlies te compenseren. Deze compensatie is fiscaal van aard. Je mag wat je aan loonbelasting hebt betaald, maar niet kunt innen, compenseren.

Een ander belangrijk aandachtspunt gaat wat ons betreft over de mate waarin jouw inkomen en vermogen gerelateerd is aan het succes van het bedrijf waarvoor je werkt. We geloven je gelijk als je het een voorrecht vindt om voor dit bedrijf te werken. En er trots op bent deel te zijn van het succes. Dat is een fijn gevoel. Waar wij onze taak zien op dit onderdeel is je bewust te maken van het concentratierisico. Koersen van ondernemingen gaan omhoog en omlaag. Teveel aandelen houden in een onderneming zien wij niet meer als beleggen maar als speculatie. Daarom ontwikkelen wij een goede beleggingsstrategie met een daarbij behorende verantwoorde spreiding van jouw beleggingen. Dat is maatwerk en onderdeel van het financieel plan dat wij graag voor jou maken.

 

Financieel plan

Wil je meer weten over wat onze meerwaarde als financieel planner voor jou is, kom dan eens langs voor een kennismakingsgesprek.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter