Oudedagsverplichting juridisch bekeken
Een directeur grootaandeelhouder (DGA) kan sinds 1 juli 2017 en uiterlijk tot 1 januari 2020 het in eigen beheer gehouden pensioen omzetten in een oudedagsverplichting (ODV).
De wet waarin dit geregeld is, biedt de kaders waarbinnen fiscaal gehandeld dient te worden. Hoe een en ander civielrechtelijk geduid moet worden, blijkt niet uit deze wet. Dit was reden voor Rik Smit dit nader te onderzoeken.
In augustus 2018 verscheen in het vakblad PensioenAdvies zijn publicatie onder de titel: "Waarom de oudedagsverplichting niet in de gemeenschap van goederen valt". Deze publicatie kunt u downloaden via de link onder dit artikel. De publicatie richt zich niet op de consument, maar op de pensioenadviseur, jurist, fiscalist of financieel planner, die zich beroepsmatig met advisering aan de DGA bezig houdt.
Advies DGA en ODV
De ODV treedt in de plaats van pensioenaanspraken, die in het geval van de aanwezigheid van een partner, deels aan de DGA en deels aan de DGA-partner toebehoren. De uitzondering in de wet, die bepaalt dat deze pensioenaanspraken niet in een huwelijksgemeenschap vallen, werkt door naar de ODV.
Waardoor en waarvoor dit naar de visie van Rik Smit zo werkt, kunt u lezen in het artikel. Het resultaat is dat er privé vermogen ontstaat naast het gemeenschappelijke huwelijksvermogen als gevolg van de omzetting van de pensioenaanspraken in een ODV.
Masterclass civielrechtelijke aspecten
Speciaal voor juristen ontwikkelde Rik Smit een masterclass waarin het uitfaseren van de pensioenaanspraken in eigen beheer vanuit civielrechtelijk perspectief benaderd wordt. U vindt hier meer informatie >>>>
Deel dit artikel met anderen