Echt vakantie of echtscheiding

Het zou een echte vakantie moeten worden. Een vakantie waarin er weer eens voldoende tijd en aandacht is voor elkaar. Maar niet voor jou. Jij hebt je keuze al gemaakt. Voor jou is het stille lijden aanleiding nu te vertellen dat je wilt scheiden. En je partner, waarvan jij het afscheid nemen al hebt ingezet, weet nog niet van jouw definitief besluit en emotionele voorsprong.

 

Hoe vertel je dat je wilt scheiden

Kies een rustig moment, een moment waarop je partner de tijd heeft. Vertel rustig dat je wilt scheiden. Licht dit toe in hoofdzaken. Verklaar je bereid tot praten over een regeling, maar ga op dat moment niet op de regeling in. Maak de ander niet angstiger dan hij of zij al is. Spreek niet over derden of over relaties met derden, maar concentreer je op de relatie van jullie beiden. Derden zijn niet de oorzaak van het beëindigen van deze relatie en leiden de aandacht af. Bedenk dat scheiden het omgekeerde is van trouwen of samenwonen. Vergeet dan ook niet om gevoelens met elkaar uit te wisselen.

 

Het kan zijn dat je partner de melding niet 'hoort'. Ontkenning is een veel voorkomende reactie op een ernstig bericht. Als je dat vermoedt, moet je de melding een tijdje later herhalen. Geef altijd ruimte voor reacties, ook na dagen of weken.

Wees bedacht op onverwachte reacties van je partner. Ze kunnen ook tegenstrijdig zijn aan de gebruikelijke wijze van reageren. Wie van nature stil is, kan heftig en luid reageren, wie van nature extravert is, kan reageren met zwijgen.

De reactie van je partner kan overdreven overkomen. Neem die woorden niet letterlijk. Neem vooral de emotie serieus. Registreer bij jezelf ook je gevoelens.

 

Zoek professionele hulp bij uw echtscheiding

Scheiden vraagt om deskundige hulp. Die vind je bij een gespecialiseerde mediator. Bij deze scheidingsmediator zijn beide partijen aanwezig en zal de scheidingsmelding ook besproken worden. Als mediator zorgen wij ervoor dat je rustig kunt uitspreken terwijl de ander kan luisteren en de ruimte krijgt om te reageren. Ook voor emotionele reacties van uiteenlopende aard is er plaats. De scheiding moet immers aanvaard kunnen worden en emoties kunnen daarbij in de weg zitten.

 

De aanvaardingstijd van de scheiding duurt normaliter twee tot drie weken. Jij wilt misschien al naar een mediator, maar is je partner al zo ver om te luisteren naar jouw suggestie om professionele hulp in te schakelen?

Leg hem of haar uit dat je het voor jullie beiden van belang vindt, dat er een goede regeling komt. Vertel rustig dat een neutrale deskundige wat jou betreft de voorkeur heeft en dat je voorkeur hebt om je samen met je partner te oriënteren.

 

Opstarten scheidingsmediation

Wanneer je met ons belt voor een kennismakingsgesprek, dan is het voldoende om toe te lichten dat dit gesprek gaat over een echtscheidingsmediation. De achtergronden ervan willen wij pas van je weten als jullie hebben besloten dat wij voor jullie de juiste mediator zijn. Het vaststellen daarvan staat centraal in het kennismakingsgesprek, dat wij bij voorkeur met jullie beiden tegelijkertijd hebben.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter