Koperen jubileum financieel scheidingsmediators

Greet Vernooij en Rik Smit zijn twaalf en een half jaar actief als financieel scheidingsmediator. De praktijken in Nederhorst den Berg en in Landsmeer hebben zich ontwikkeld tot praktijken, die bekend staan om hun deskundige en accurate begeleiding. In dit artikel kun je in vogelvlucht lezen hoe het ze verging en wat ze jou te bieden hebben.

 

Onze eerste mediationovereenkomsten dateren van eind 2004. Hoewel er op papier niet veel veranderd is aan het mediationproces geldt het tegendeel voor de kennis en ervaring van de beide financieel planners – scheidingsmediators. “Ook al zijn mensen uniek, in hun interactie zijn patronen te herkennen en juist daarbij helpt het als een mediator ervaring heeft in het ombuigen van ruzie naar samenwerken. Want hoe tegenstrijdig het ook lijkt, samenwerken om uit elkaar te gaan is de sleutel tot een succesvolle echtscheiding”, aldus Smit en Vernooij.

 

Scheidingen en zorgen in het algemeen

Zorgen over geld, de kinderen, over een bestaan alleen. Dat is er altijd. En als zorgen omslaan in angst of nog erger in het gevoel van paniek, dan is het des te lastiger om je waardig te blijven gedragen. Complete administraties en inboedel verdwenen van de ene op de andere dag uit de woning alsof dat recht deed aan het gevoel. Integendeel het heeft niets met (het) recht te maken. Het is bovenal een uiting van het gevoel. Vaak zonder daarbij oog te hebben voor de ander. En voor je het weet, ontstaat er een cirkel van elkaar kwetsen en je ingraven in je eigen gelijk. Daar kom je zonder professionele hulp niet meer uit.

 

Scheidingen en kinderen

Ongeacht de leeftijd van kinderen is de impact van een scheiding van hun ouders groot. Het gevoel loyaal te zijn aan je ouders krijgt een andere dimensie. Want betekent loyaal zijn aan de ene ouder ineens disloyaliteit naar de ander? Hier zien we kinderen van jong tot oud mee worstelen. Daarom ligt hier een belangrijke taak voor de ouders. Als kinderen als gevolg van de scheiding van hun ouders een aantal jaren geen contact hebben met een van hen, dan missen ze beiden bladzijden uit het boek dat “Mijn leven” heet. Die bladzijden kun je niet overdoen.

 

Financieel planner – scheidingsmediator

De combinatie van financieel planner en scheidingsmediator is een combinatie van vele voordelen. Scheiden gaat altijd over geld. Een financieel samenzijn moet immers worden veranderd in financieel op jezelf kunnen zijn. Dat vereist kennis en creativiteit. Daar is de financieel planner bij uitstek geschikt voor.

Om als scheidingsmediator een meerwaarde te zijn voor je klanten heb je ook de vaardigheid nodig van het begeleiden van de emotie. Een scheiding kent vele gezichten. Die moet je kunnen lezen als mediator om je klanten te helpen emotie constructief in te zetten.

Als laatste helpen juridische kennis en vaardigheden om te zorgen dat er een goed echtscheidingsconvenant tot stand komt.

 

Na twaalf en een half jaar echtscheidingen zijn Smit en Vernooij nog even professioneel betrokken bij de hulpvragen van hun scheidende klanten. Dat verandert niet. “Aard van de beesies”, volgens deze professionele tweeling.

 

Bijzonderheden Smit en Vernooij

Rik Smit is co-auteur van De Betere grijze scheiding en auteur van Financieel Fit. In 2015 werd hij genomineerd voor Financieel Planner van het jaar.

Greet Vernooij behaalde in 2013 twee keer de titel Financieel Planner van het Jaar

Beiden zijn assessoren voor FFP, de beroepsvereniging voor gecertificeerde financieel planners.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter