Financieel planner aan het roer

Het is traditie om tijdens de maanden december en januari tijd te reserveren voor bezinning en het maken van nieuwe plannen. Je blikt terug op het afgelopen jaar en tegelijkertijd kijk je vooruit naar het komende jaar. Dit is het moment om een financieel plan te maken.

 

De maanden december en januari zijn ook hét moment voor de jaarlijkse traditie in de media: een terugblik op het afgelopen jaar en de voorspellingen van wat er ons te wachten staat in het komende jaar. Dat kan onderhoudend zijn, maar dit soort ‘entertainment’ heeft in de praktijk weinig betekenis. Je kunt al die verhalen maar beter met een korreltje zout nemen. Zolang het aantal woorden van vermogensbeheerders over het gevoerde beleid het aantal woorden over het te voeren beleid overtreft, bevestigt dit onze visie; zij weten niet meer dan anderen. Daarom slaagt de overgrote meerderheid van hen er ook niet in jaar in jaar uit de markt te verslaan.

 

Maak slim gebruik van het rendement van de kapitaalmarkten

Een goede verdeling van uw geld naar tijd en risico zorgt ervoor dat u zich niet verrast hoeft te voelen door het rendement dat u behaalt. Verrassingen horen bij  speculanten. Verantwoord beleggen, heeft niets met speculeren te maken. Verantwoord beleggen wil zeggen dat u belegt op basis van uw bereidheid het risico te accepteren dat de kapitaalmarkten met zich meebrengen. En niet in de laatste plaats is er pas sprake van verantwoord beleggen als dit gebaseerd is op een financieel plan.

 

Financieel planner aan het roer

Nog steeds lezen en horen wij van de zijde van beleggingsadviseurs uitspraken zoals: “Wij peilen regelmatig bij u of uw beleggingsdoelen zijn veranderd, en indien nodig passen wij uw financieel plan daarop aan.”

 

Dat is precies de omgekeerde volgorde.

 

Plannen maken, nadenken, filosoferen, hopen, dromen over je toekomst. Dat komt eerst. Geld is geen hoofdzaak. Geld is een middel of voorwaarde. En geld dat niet wordt uitgegeven voor levensonderhoud, maar belegd wordt, is ook een middel. Een middel om je vermogen te laten groeien naar een gewenste omvang. Geld wordt natuurlijk ook belegd om het vermogen zijn omvang en koopkracht te laten behouden. Of het wordt belegd om er door geld aan te onttrekken van te leven.

Wat uw beleggingsdoel ook is, beleggingsdoelen zijn altijd een afgeleide van een financieel plan. Niet andersom. En een financieel plan is een financiële uitwerking van waar je aan werkt, op hoopt of over droomt.

Dat maakt dat de financieel planner aan het roer behoort te staan. Om rekening te houden met “the bigger picture”. Daarvoor werken wij met al onze kennis en ervaring aan uw droom, voor waar u op hoopt, over nadenkt en plannen voor maakt.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat wij u op deze manier een hogere toegevoegde waarde kunnen aanbieden. Wilt u weten hoe dat voor u uitpakt? Neemt u dan gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter