Vastgoed en eigen huis als belegging
Sinds het begin van onze praktijk in 1999 bespreken wij met onze klanten de samenstelling van hun vermogen. Als onafhankelijk financieel planner kijken wij verder dan het belegd vermogen. Ook het huis waarin je woont en de lening die er op rust is een onderdeel van je vermogen. Over beleggen kun je lezen, dat spreiding van je vermogen over de verschillende soorten beleggingen een belangrijke rol speelt bij het beperken van het risico, dat nu eenmaal aan beleggen verbonden is. Wat beleggen in vastgoed zo specifiek maakt, kun je lezen in dit artikel.
Een hypotheek afsluiten om een woning te kopen vinden we allang heel normaal. Dat vastgoed niet altijd automatisch meer waard wordt, is een realiteit, die inmiddels wel doorgedrongen is tot de meesten. Toch hebben velen moeite met de gedachte dat aflossen op een lening een vorm van vermogensvorming is. Het is ook vanuit het oogpunt van risicobeperking van belang. Kortom aan beleggen in vastgoed kleven risico’s.
Beleggen in vastgoed
Behalve in een eigen woning kun je ook beleggen in vastgoedfondsen. Als je belegt in beursgenoteerde vastgoedfondsen, dan beleg je veelal in aandelen die dagelijks verhandelbaar zijn op de beurs. Daarnaast zijn er niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Daarvoor geldt dat er een andere partij is dan de aandelenbeurs die kopers en verkopers bij elkaar brengen. Als er minder frequent gehandeld kan worden tussen kopers en verkopers, dan zeggen we, dat deze markt minder liquide is. Dat betekent dat je niet op ieder gewenst moment kunt kopen of verkopen. Over niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen moet je veel meer weten dan dit aspect om vast te stellen of je erin wenst te beleggen. Immers je wilt vervelende situaties vermijden, zoals het niet ontvangen van rente of het geheel verloren gaan van je ingelegde geld.
Belangrijke aandachtspunten bij beleggen in vastgoed
Om je bestaande belegging in vastgoed of om een nieuwe aanbieding in vastgoed te beoordelen, moet je in ieder geval de volgende vragen kunnen beantwoorden:
- Is het vastgoed geconcentreerd op één markt, in één gebied of zelfs in één pand?
- Wat gebeurt er (met je geld) als de aanbieding niet volledig aan beleggers verkocht wordt of als het project niet doorgaat?
- Bestaat de mogelijkheid dat je moet bijstorten?
- Hoe verhoudt zich de inleg van beleggers tot het aantrekken van hypothecaire geldleningen via de bank?
- Welke voorwaarden heeft een bank gesteld aan het verstrekken van een hypotheek?
- Wat waren de prognoses van gesloten en lopende beleggingen en welk rendement is daadwerkelijk gerealiseerd?
- Zijn uitkeringen opgeschort of verlaagd?
- Hebben lopende fondsen te maken met verscherpte maatregelen van de bank?
- Heb je informatie over de transactiegeschiedenis?
- Wie zijn de vorige eigenaren van het vastgoed en tegen welke prijzen hebben de vorige eigenaren het vastgoed gekocht?
Checklist beleggen in vastgoed downloaden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een goede checklist ontwikkeld waarin belangrijke informatie en vragen staan. Vragen waarop je het antwoord moet weten om een verantwoorde afweging te maken voordat je belegt in vastgoed. Deze kun je hier downloaden.
Heb je een koopwoning en een hypotheek? Kijk dan ook eens door de bril van bovenstaande vragen naar dit onderdeel van je vermogen. Zoek je een professionele gesprekspartner om je vermogenspositie mee te bespreken, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn je graag van dienst.
Deel dit artikel met anderen