Gratis aandelen voor topmannen

Bestuurders en commissarissen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben in 2003 voor ruim tien miljoen euro aandelen van hun eigen bedrijf cadeau gekregen. Daarnaast verkochten de topmannen eerder ontvangen of gekochte aandelen en opties. Daarmee haalden de bazen nog eens 65 miljoen euro op.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar alle aandelen en optietransacties van bestuurders en commissarissen van bedrijven op de beurs. De grote bedrijven uit de AEX-index kiezen sinds kort vaak voor het uitdelen van gratis aandelen. De nieuwe Zweedse topman Anders Moberg van Ahold voert de lijst van ontvangers van aandelen aan. Het aandelenpakket dat hij kreeg, was eind 2003 1,5 miljoen euro waard.

Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters hekelt het verstrekken van aandelen aan bestuurders. 'Zij krijgen zo gratis geld in handen. Het is een verkeerd signaal, want ook als de koers van de aandelen daalt door slecht bestuur, verdienen de bestuurders goed.'

Voorheen kregen bestuurders doorgaans opties uitgekeerd. Maar door sterk gedaalde beurskoersen is dit recht om op een bepaalde datum aandelen te kopen, vaak niets meer waard. In 2003 gingen vier miljoen waardeloze opties in de prullenbak.

De bestuurders bleken in 2003 weinig geloof te hebben in hun eigen bedrijf en verkochten voor 29 miljoen euro aan aandelen.

 

Datum: Juni 2004

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter