Samenleven of scheiden zonder goed papiertje

Vrijheid is een groot goed. Ga je samenleven met een ander of eindigt die samenleving en gaan jullie scheiden, gebruik die vrijheid dan om afspraken goed op papier te zetten. Het is de vrijheid om vast te leggen wat voor jullie geldt. Door niets op papier te zetten, laat je een grote kans lopen. Waar dat in de praktijk toe leidde en hoe het anders kan, lees je in deze blog.

 

Aansprakelijkheid voor hypotheekbetalingen blijft ook 11 jaar na een scheiding onzeker

Bij een zaak die diende bij de Rechtbank Overijssel op 2 mei 2022 (ECLI:NL:RBOVE:2022:1424) vroeg de man 11 jaar na het verbreken van hun samenleving om niet meer aansprakelijk te hoeven zijn voor de hypotheekbetalingen. Het betrof hier de woning waar zijn voormalige vriendin nog in woonde.

Omdat er destijds geen samenlevingsovereenkomst was opgesteld, kon daarin geen aanwijzingen worden gevonden voor een afspraak hierover. Ook merkte de rechter op dat het enkele feit dat de vrouw eigenaar is van de woning niet betekent dat zij voor ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid naar de bank moet zorgen bij het einde van de relatie. De rechter wees het verzoek van de man af.

De rechtbank Rotterdam oordeelde op 29 mei 2019 (ECLI:NL:RBROT:2019:4604) in een vergelijkbare zaak precies andersom.

 

De vrijheid om eigen afspraken te maken

De vrijheid om eigen afspraken te maken, maakt het mogelijk om jullie eigen afspraken te maken. Gaat het daarbij om een koopwoning en een hypotheekschuld, dan heeft de bank met jullie afspraken gemaakt over jullie aansprakelijkheid naar de bank. Weet dat dit niets regelt voor de afspraken die tussen jullie gelden. Dat blijkt wel uit de twee genoemde voorbeelden van rechtszaken.

Wat je in ieder geval onderling zou moeten regelen, is de verdeling van de hypotheekrente en de verdeling van de aflossing. Feitelijk dus hoe die verdeling bepaald is of moet worden als er tussen jullie iets verandert. Dat hoeft niet alleen te betekenen dat je gaat scheiden. Neen, denk hierbij ook aan hoe jullie inkomens zich tot elkaar verhouden of wat er zou moeten wijzigen als er gezinsuitbreiding komt en de zorg voor de kinderen verdeeld moet worden. Wat betekent dat dan voor de verdeling van hypotheekrente en aflossing op de hypotheekschuld?

 

Verschillend denken over geld

Het vastleggen van jullie eigen afspraken behoort tot onze kwaliteiten. Uit ervaring kunnen we je vertellen dat het heel normaal is dat twee mensen verschillend kunnen denken over geld. Het is goed dat dit duidelijk voor jullie wordt, want die verschillen mogen niet tussen jullie in staan.

Iedereen neemt zijn ideeën over geld mee vanuit zijn eigen vertrouwde omgeving; het gezin waarin je opgroeide. Je zult je verbazen hoeveel invloed dat ongemerkt heeft op jouw ideeën en opvattingen over geld. 

 

Anne Abbenes, Financieel Psycholoog over 'mensen en geld': "Financieel gedrag wordt bepaald door onbewuste geldscripts die zijn ontstaan in je jeugd. Sommigen van deze scripts werken belemmerend. Ze leiden helaas niet tot slim financieel handelen. Zodra je die scripts herkent, is het een stuk makkelijker praten over geld. Belemmerend financieel gedrag verdwijnt dan als sneeuw voor de zon."


Pas als jullie de brug kunnen slaan tussen jullie verschillende opvattingen over geld kom je tot duurzame afspraken. Wij beschikken over de vaardigheid om jullie gesprekken te begeleiden. Daarna zorgen we dat die afspraken zorgvuldig aan het papier worden toevertrouwd.

 

Zo benutten jullie de kans op de vrijheid jullie eigen afspraken te maken. Pak die kans en vraag ons om begeleiding en advies.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter