Zo maakt geld uitgeven wel gelukkig

Dagobert Duck is zo rijk, omdat hij zo zuinig is. Uit deze stelling kun je concluderen dat zuinigheid als een deugd aan ons wordt voorgehouden. Als je grote moeite voelt om geld uit te geven, dan zou zuinigheid je ook in de weg kunnen zitten. Dan immers heb je het gevoel geld te verliezen. Over wat dit veroorzaakt en hoe je een betere relatie met geld krijgt, gaat deze blog.

 

Verliesaversie

Dit fenomeen tussen je oren maakt dat je verlies twee keer zo sterk voelt als winst. Daardoor vertroebelt je blik op de realiteit. We geven je een paar voorbeelden om dit goed te duiden:

  1. Zodra je die nu nog onbetaalde rekening betaald hebt, ben je armer dan ervoor.
  2. Als je geld belegt, koop dan geen aandeel, maar koop een staatsobligaties. Dan immers kun je geen geld verliezen.

Ben je het eens met een van deze of beide stellingen, dan speelt verliesaversie bij jou een sterke rol. Laten we de stellingen eens vanuit een ander perspectief bekijken.

 

Geld uitgeven, betekent verarmen

We nemen de onderhoudsbeurt aan je auto als voorbeeld. Toen je de auto vanochtend afleverde bij de garage reed deze nog prima. En nu je wegrijdt van de garage rijdt de auto ook nog prima. Deze dag heeft je echt geld ‘gekost’! Of toch niet?

De auto is goed nagekeken. Waar nodig zijn onderdelen onderhanden genomen of vervangen, zodat je de komende periode weer zorgeloos kunt rijden. Want wie eenmaal ervaren heeft hoe het voelt om tijdens een autorit ver van huis ‘panne’ te krijgen, weet nog steeds hoe ongemakkelijk dat was. Deze onderhoudsbeurt vertegenwoordigt waarde. Je bent niet verarmt. Neen, je hebt er een gelijke waarde voor teruggekregen. Namelijk dat je ‘panne’ zo goed als zeker voorkomt.

 

Beleg je geld zo veilig mogelijk

Wil je meer opbrengst van je geld dan spaarrente, dan kun je beter in een staatsobligatie beleggen dan een aandeel kopen. Want een lening aan een degelijke overheid bied je de zekerheid dat de lening terugbetaald wordt. Bovendien ontvang je meer rente dan op je spaarrekening. Zo beleg je veilig je geld. Of zie je toch nog wat over het hoofd?

Aan de aandelenbeurzen staan de ondernemingen genoteerd die bewezen hebben tot de winnaars te behoren. Daarom zijn zij groter dan hun concurrent geworden. Daarom konden zij aandelen uitgeven waar beleggers graag voor betaalden. In ruil daarvoor ontvingen beleggers een deel van de winst (dividend) en een perspectief op hogere waarde (koerswinst). De belegger die de tijd heeft om negatieve beurssentimenten uit te zitten, ziet zich met die hogere waarde beloond worden zolang deze onderneming zich blijkt kwalificeren als de betere of beste in zijn soort. Dat is de beloning voor een ander risico dan het beleggen in obligaties van degelijke overheden.

 

Zo maakt geld uitgeven wel gelukkig

Besef van je eigen relatie met geld en begrip van financiële markten zijn hier de sleutelwoorden om wel gelukkig te worden van een uitgave. Tegenover het betalen van een rekening staat een waardevolle ontvangst. In ons voorbeeld ‘zorgeloos autorijden’. Tegenover het beleggen van geld staat de reductie van te lage opbrengst van je vermogen. Dat laatste vereist veel begrip van financiële markten.

 

Waardevolle adviseur

Een goede financieel adviseur is op de hoogte van de financiële psychologie en heeft de vaardigheid jou aan het juiste inzicht en besef te helpen van jouw relatie met geld. Door dat inzicht en besef ben je beter in staat zelf financiële keuzes te maken. Uiteindelijk zit jij zelf aan het stuur. Je adviseur zit op de stoel naast je. Om kennis en inzicht aan te reiken. Telkens weer. Want, je raakt nooit uitgeleerd!

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter