Zo wordt een fiscale reserve een echte reserve

Tot en met 2022 was het voor de ZZP-er, de firmant en de IB-ondernemer met personeel mogelijk om over een deel van de winst niet direct af te rekenen met de fiscus. Voor dat deel van de winst werd dan een oudedagsreserve gevormd. Waarom dit geen echte reserve is en wat je wel kunt doen om een echte reserve als oudedagsreserve te vormen, leggen wij uit in deze korte blog.

 

Voorwaarden fiscale oudedagsreserve

Op de site van de belastingdienst staat een helder verhaal over de spelregels die horen bij deze fiscale oudedagsreserve. Klik daarvoor op deze link: Oudedagsreserve tot en met 2022 (belastingdienst.nl)

Dat deze fiscale oudedagsreserve (afgekort: FOR) geen echte reserve is, blijkt wel als je de tekst op de site van de belastingdienst leest. Je hebt slechts de belastingheffing over een deel van de winst uitgesteld; verschoven naar later.

 

Echte reserve voor jou en je gezin

Een echte reserve voor later is tastbaar. Dat betekent dat je daadwerkelijk geld of beleggingen aanhoudt om hier later van te kunnen leven. Een echte reserve betekent dat je nu besluit die som geld niet in de zaak te laten of om uit te geven voor privé. Dat vraagt financieel beleid. En daar helpen wij jou als financieel planner graag bij. Zodat je - al dan niet met fiscale aftrek - een reserve opbouwt. Een reserve om later te kunnen leven zoals nu of zoals jij je dat wenst. Voor jou alleen of voor jou en je gezin.

 

Hoe kom ik van de fiscale oudedagsreserve af?

Om deze fiscale reserve af te bouwen, krijg je te maken met de fiscale regels die hiervoor gelden. Zo kan het slim zijn om een deel van de reserve vrij te laten vallen. Dat verhoogt je winst, maar door dit vrijgevallen bedrag gelijk om te zetten in een lijfrente wordt die verhoging ongedaan gemaakt. Zo voorkom je dat je nu al belasting betaalt over de afbouw van de FOR. Uiteindelijk betaal je die belasting dan pas als de lijfrente maandelijks aan je uitkeert. Een lijfrente wordt ook wel een privé pensioen genoemd.

 

Ondernemen met een plan

Als financieel planner combineren we jouw ondernemingsplan met je privé financiën. Zodat je niet alleen onderneemt met een plan, maar dat je jouw totaal aan financiën, zakelijk en privé, planmatig op elkaar afstemt. Een plan dat ervoor zorgt dat je later ook lekker kunt leven.

 

Meer weten over een financieel plan voor de ondernemer met een fiscale oudedagsreserve? Neem dan contact op met Rik Smit op 020-4825842 of met Greet Vernooij op 0294-253444.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter