PENSIOEN; het dak op uw geldzaken

Wat pensioen hoort te zijn voor uw inkomen op latere leeftijd, is als wat een dak is op uw huis. Het merkwaardige is echter, dat als een huis gebouwd wordt niemand het nalaat voldoende aandacht aan het dak te schenken. Het is het sluitstuk van ons huis. Het topstuk. Dak erop! Dan pas kun je erin leven!

Hoe anders is dit bij pensioen?

 

Pensioen is voor later

Pensioen is niet alleen inkomen voor later, het blijkt ook wat aandacht betreft achteraan te komen. Niet alleen bij u als consument, maar ook bij de professionals.

Kijk bijvoorbeeld eens in een akte van een notaris zoals bij een samenlevingscontract of bij huwelijkse voorwaarden. De afspraken over pensioen komen als een van de laatsten aan bod. Kijk naar een echtscheidingsconvenant. Het hoofdstuk over de pensioenen behoort tot een van de laatste hoofdstukken.

Pensioen staat achteraan. Daardoor komt het ook achteraan in ons denken en handelen. Even checken of dat klopt. Hoe vaak kijkt u maandelijks naar uw pensioenrechten en hoe vaak naar het huidige saldo op uw bankrekening? Precies… 😉

 

Pensioen bij echtscheiding

Al sinds 1981 geldt pensioen als een onderwerp dat maatschappelijk gezien zo belangrijk is, dat het gedeeld moet worden bij echtscheiding. Sinds 1995 hebben we daar zelfs een aparte wet voor. Die wet wordt thans aangepast, waarbij de kern nog steeds luidt: “Samen delen”. Hoe je pensioen kunt verdelen, dat vraagt om specifieke kennis. Kennis die wij in huis hebben en waar wij u graag op wijzen.

 

Pensioen is veel waard

Duizend euro levenslang pensioen kost voor iemand die zijn AOW leeftijd heeft bereikt afgerond twintig keer zoveel; € 20.000. We leven nu eenmaal gemiddeld genomen best lang en daar moet voldoende geld voor zijn. Daarom is het van groot belang dat mensen die gaan scheiden en verschillende pensioenrechten hebben opgebouwd, begrijpen dat een verschil van € 15.000 in pensioenrechten1 evenveel waard is als de gemiddelde prijs van een koopwoning namelijk € 300.000. Alleen al om die reden vraagt pensioen erom zo vroeg mogelijk daarover te overleggen. Het financieel belang is groot.

 

Pensioen van de DGA

Sinds juli 2017 is het bij wet verboden dat een directeur groot aandeelhouder, hierna DGA te noemen, pensioen opbouwt in de eigen BV. Wat men heeft opgebouwd mag men bevriezen, afkopen of omvormen.

Afkopen betekent ineens uitkeren. Of in termen van de inleiding gesproken het dak eraf halen! Bevriezen betekent het dak verkleinen en omvormen levert ook een inferieure kwaliteit op. Hoe houdt u het straks droog?

 

Pensioen; het dak op uw geldzaken

Pensioen is het topstuk van uw geldzaken. Dat vraagt om topadvies. Wij beschikken over de kennis en ervaring om van bovenaf te kijken naar uw geldzaken. Ieder zijn vak zo luidt het gezegde. Denk niet bij pensioen: “Oh, dat komt later wel”. Pensioen is het dak op uw geldzaken. Vraag ons eens uw dak te beoordelen.

 

1 = de waarde van pensioenrechten vormen bruto vermogen. Daarop rust nog een belastingclaim.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter