Beleggen en slimme prijsvorming

Ieder najaar wordt er door verschillende media aan prijsvorming gedaan. Prijsvorming in de zin van het uitreiken van prijzen voor de beste beleggingsadviseur of de beste vermogensbeheerder. Waar u als belegger belang bij heeft, is prijsvorming in de meest letterlijke zin van het woord; de prijs waarvoor u een belegging koopt of verkoopt.

 

Wij geven u graag een kijkje in de keuken van slimme prijsvorming.

 

 

Primaire markt

Als een obligatie wordt uitgegeven, dan is er een bijzonder deel van de kapitaalmarkt waar voordeel valt te behalen. Dit deel van de markt wordt aangeduid als de primaire markt. Dat is de markt waar institutionele beleggers en handelaren van naam en faam de obligatie kunnen kopen.

Met enige regelmaat gebeurt het dat de obligatie met een korting op de prijs beschikbaar komt. Bijvoorbeeld door de uitgiftekoers op 99,5% te laten noteren in plaats van 100%. De kopende partij verkrijgt daardoor gelijk 0,5% punt rendement ten opzichte van de koers van 100%.

Wij kunnen ervoor zorgen dat u klant bent bij een partij die op deze primaire markt kan handelen. Dan realiseert u rendement dat voor andere particulieren niet beschikbaar is.

 

Prijs, tijd, aantal

Ook op de financiële markten geldt dat als er sprake is van tijdsdruk en verschillen tussen vraag en aanbod, dat de prijs van het product omhoog gaat als er gekocht wordt of daalt als er verkocht wordt. Dat is met name van belang bij indexproducten. Wijziging van de samenstelling van een index betekent verkoop dat ‘titels’ die niet meer tot de index behoren en aankoop van nieuwe ‘titels’. Een slimme samenstelling van de financiële instrumenten waarin voor u wordt belegd, betekent in dit verband dat de vermogensbeheerder koopt en verkoopt als er sprake is van voldoende tijd en / of aanbod. Dan immers kun je de prijs vragen die je wenst en zullen anderen waar tijd en aantal wel onder druk staan zich genoodzaakt voelen voor jouw prijs de transactie te doen. Een slimme samenstelling van uw beleggingsportefeuille kent wel indices waarin wordt belegd, maar niet uitsluitend.

 

Beleggen en prijsvorming

De prijs die wij in gedachten hebben voor een vermogensbeheerder is onze shortlist. We volgen de partijen die het geld van onze klanten beleggen kritisch. Daarbij kijken we verder dan rendement, risico en kosten.

Wilt u weten wat wij voor uw geld kunnen betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismakingsafspraak.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter