Veilig beleggen: werkelijkheid of illusie?

Rommelhypotheken uit Nederland kregen begin 2017 bij de doorverkoop het hoogste kredietoordeel AAA. Het was de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley die verantwoordelijk was voor deze doorverkoop. De kredietbeoordelaar Fitch gaf ongevraagd commentaar: "Wegens hoge risico's zou dit pakket hooguit een enkele A hebben gekregen". Wat is hier meer opmerkelijk aan? Dat er nog steeds gelogen en bedrogen wordt of dat dit een begin is van zelfreinigend vermogen?

 

Rommelhypotheken uit Nederland

Het pakket hypotheken dat is doorverkocht blijkt een pakket hypotheekleningen te zijn afkomstig van het dochterbedrijf ELQ van Lehman Brothers. Het gaat om leningen die zijn ontstaan in de periode 2006 tot 2008.

Het is niet ongebruikelijk dat pakketten leningen worden doorverkocht. Men verhandelt deze pakketten en daarvoor is het zaak de waarde ervan vast te stellen. Voor die waardebepaling kun je een professionele partij vragen een waardering te geven. Maar wat doe je als je erachter komt dat de waarde van het door te verkopen pakket veel lager is dan waarvoor jij het in je boeken hebt staan?

Die gewetensvraag stond - niet geheel toevallig - centraal in de film Margin Call uit 2011. De mentaliteit van deze fictieve investeringsbank luidt: "Be first, be smarter or cheat". Waar dat toe leidt, is adembenemend.

 

Rendement en risico zijn met elkaar verbonden

Wij geloven dat het onmogelijk is om uw beleggingsrendement te verbeteren zonder meer risico te nemen. Vandaar dat het nemen van een risico in de vorm van uzelf blootstellen aan mogelijk financieel verlies de reden is dat u een beter rendement kan behalen. Er is goed en slecht risico. Een hogere blootstelling aan de juiste risicofactoren leidt tot hogere verwachte rendementen, maar vormt hier geen garantie voor. Risico is de prijs die beleggers betalen voor de verwachting van een hoger rendement.

 

De vraag is wie het pakket Rommelhypotheken nu in zijn bezit heeft.

  1. Is het een beleggingsfonds waarin u belegt?
  2. Hoe zorgt u dat u in de goede risico's belegd en de slechte vermijdt?

Hoe veilig beleggen begint

Wilt u meer weten over onze beleggingsvisie leest u dan eens verder op onze website bij Vermogensplanning. Want beleggen begint met een goed plan, met goede en slimme kennis van beleggen en belastingen en een rechtvaardige wijze van handelen; "Plan first, be smart and triade fair".

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter