Twintig jaar professionele planning

Deze maand, april 2016, bestaat gecertificeerde financiële planning in Nederland precies twintig jaar. Financiële planning begon met de oprichting van de Stichting Certificering FFP in 1996 en twee jaar later met de Vereniging FFP. Begin 2016 fuseerde de Stichting met de Nederlandse afdeling van de Financial Planning Standards Board Ltd. Wereldwijd zijn er 161.000 geregistreerde financial planners. In Nederland ruim 4.200

 

Financiële planning

In Nederland heeft financiële planning vaste voet aan de grond gekregen. Als financieel planners van het eerste uur zijn wij trots op ons beroep. Loopt alles nu op rolletjes? Valt er dan niets meer te wensen?

Wij zien een goede beroepsorganisatie en een gestage toename van de erkenning dat financieel advies pas werkelijk voledig kan zijn als dit volgens de inzichten en aanpak van een financieel planner heeft plaats gehad. Veel financiële instellingen echter zijn nog niet zover dat zij de data van de klanten van een financieel planner beschikbaar stellen. Dat verdient verbetering.

 

De financieel planner is bij uitstek de adviseur waar alle financiële informatie van de klant bij elkaar hoort te komen. Daar vindt de integratie van het advies plaats. Een goede scheiding tussen de planner die verantwoordelijk is voor het advies  en de financiële instelling die verantwoordelijk is voor het financiële produkt vraagt dat deze instelling zich dienend opstelt. Financiële data horen beschikbaar te komen. Zodat de planner zijn werk kan doen; adviseren en monitoren van het vermogen van de klant.

 

Ons idee: Maak naar analogie van mijnpensioenoverzicht.nl een mijnpersoonlijkvermogen.nl. Dan heeft de klant en zijn financieel planner een logische plek waar alle data periodiek (per kwartaal) worden bijgehouden. De Belastingdienst hoeft dan ook niet meer apart voorzien te worden van data, zoals nu het geval is voor de belastingaangifte. Mocht de overheid zich afvragen welke kado zij de jubilerende FFP zou kunnen geven, dan is dit volgens ons het ideale kado en in het belang van alle consumenten.

 

Adviseren en monitoren van vermogen

Vermogensplanning is zowel resultaat als voorwaarde is om te kunnen spreken van een doorlopende financiële planning. Ook hier komt de tweedeling tussen advies en invulling van het produkt, het beleggingsbeleid, terug. Als financieel planner zijn wij verantwoordelijk voor de strategische samenstelling van uw vermogen. De financiële instelling bepaalt in welke fondsen of individuele titels belegd wordt.

 

Wilt u weten, wat uw voordelen zijn van onze aanpak. Belt u ons dan gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

FFP van harte gefeliciteerd met het 20-jarig jubileum!

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter