Sparen, beleggen, hypotheek aflossen, lijfrente

Waar zou u voor kiezen als u merkt regelmatig geld over te hebben. Zet u het geld op de spaarrekening, koopt u er beleggingen voor, lost u uw hypotheekschuld ermee af of koopt u voor uzelf een lijfrente? Wij zetten de feiten op een rij en voegen er nog wat andere overwegingen aan toe.

 

De spaarrente is net aan 1% per jaar. Het rendement op de 10-jaars obligatie van de Nederlandse Staat schommelt tussen 0,5% en 0,75% (eind mei 2015). Het wereldwijd rendement van aandelen sinds 2009 bedraagt afgerond 17%. De kans op deflatie lijkt geweken. De inflatie bedraagt minder dan 1%. Zou je een financiële beslissing nemen op grond van slechts deze informatie en is maximaal rendement je doelstelling, dan ligt een wereldwijze belegging in aandelen voor de hand.

 

Risico en rendement

Vanuit het oogmerk van risico komen genoemde onderdelen in een ander daglicht te staan. Spaargeld is direct beschikbaar en tot €. 100.000 gegarandeerd vrij van het risico dat als het de bank slecht gaat uw spaargeld ook gevaar loopt. De Nederlandse Staat is een degelijke debiteur, maar als de rente stijgt, daalt de koers van uw obligatie. Was u in 2007 in aandelen gestapt, dan was uw rendement na 6 jaar afgerond 1,0%.

 

Beleggen en doelstellingen

Natuurlijk zijn rendement en risico geen op zichzelf staande vraagstukken voor u. U zult deze aspecten moeten plaatsten binnen het kader van uw doelstellingen. Wat wilt u eigenlijk bereiken met de inzet van uw overtollige middelen? Is dat een huis vrij van schuld op het moment dat u met pensioen gaat? Vindt u hypotheekschuld niet erg zolang u op uw uitstaande geld maar meer rendement behaald? Zou u eerder dan uw pensioengerechtigde leeftijd willen stoppen met werken? Of wilt u wel doorwerken, maar dan minder werken?

 

Beleggen, lijfrente en pensioen

Eerder volledig of gedeeltelijk stoppen met werken kent financiële aspecten en ook niet financiële aspecten. Is er al voldoende aan pensioenrechten opgebouwd is dan één van de vragen, die beantwoord moet worden. Ook is het van belang na te gaan wat de kwaliteit van de opgebouwde aanspraken is. Als pensioenrechten niet worden aangepast aan inflatie, dan is uw koopkracht bij een inflatie van 2% na 10 jaar al afgerond 22% gedaald! En hoe zit het dan met opgebouwde rechten in de vorm van eigen lijfrenten? Hoe mag je deze inzetten? Rechten die voor 2006 zijn opgebouwd, kun je inzetten om voor je AOW gerechtigde leeftijd inkomen te genereren. Rechten die erna zijn opgebouwd, zul je, op een beperkt deel na, over 20 jaar of langer moeten uitsmeren. Is geld investeren in een lijfrente dan nog wel een interessante optie voor u?

 

Overzicht, inzicht, rust

Als financieel planner gebruiken wij onze expertise om u het overzicht te verschaffen van alle aspecten die u zou moeten en willen afwegen voordat u financiële beslissingen neemt. Financiële beslissingen zijn complex. Door het verkrijgen van overzicht en vast te houden aan uw doelstellingen verkrijgt u het inzicht in welke aspecten voor u werkelijk van belang zijn. Dankzij een degelijk financieel beleid bereikt u rust ten aanzien van uw financiën en ontstaat er ruimte voor de niet-financiële aspecten van uw leven. Zo wordt geld weer een hulpmiddel. Dat maakt ons beroep en onze relatie met u voor ons waardevol. Daar zetten wij ons graag voor in.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter