Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

Onze praktijk is gesloten tussen Kerst en “Oud en Nieuw”. Voor ons een tijd van rust, reflectie en bezinning. Wat was 2012 voor jaar en wat zal 2013 ons brengen? Voor de AEX was 2012 een mooi jaar. Met een slotstand van 312,47 voor de AEX op 31-12-2011 begon het beursjaar 2012. Halverweg december 2012 bevindt de AEX zich in de regionen tussen 340 en 350. Een mooi rendement voor de aandelenbelegger is de simpele conclusie. En dat ondanks deze opmerkelijke gebeurtenissen in het jaar 2012.

 

Nederland en Europa in 2012

In de tweede week van februari stonden naar schatting meer dan een miljoen mensen in Nederland op de schaats. De 11 stedenkoorts nam groteske vormen aan, waardoor de deceptie over het niet doorgaan alleen nog maar groter werd. Geen Friese 11 stedentocht. Friesland kwam in het voorjaar weer in het nieuws. Dit keer is het vanwege de overname door Rabobank van de Friesland Bank. Zelfstandig voortbestaan was niet meer mogelijk. Mislukken staat dan even centraal. Het zogenaamde Catshuisoverleg 2012 mislukt waardoor op 23 april Mark Rutte het ontslag van zijn kabinet aanbiedt bij koningin Beatrix.

 

Gelukkig was er ook nieuws waarin succes regeerde. Op 1 juli keerde de Nederlandse astronaut André Kuipers terug op aarde na een verblijf van 193 dagen in de ruimte. Op 27 juli startten de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen gevolgd door de opening op 29 augustus van de Paralympische Zomerspelen 2012. 2012 was een mooi Olympisch jaar.

 

Het is begin september als na afloop van een vergadering van de Europese Centrale Bank president Mario Draghi bekend maakt dat de ECB zal overgaan tot het onbeperkt opkopen van schatkistpapier met een looptijd van ten hoogste drie jaar. Later in oktober ontvangt de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede.

 

Op 5 november legden de nieuwe bewindspersonen van het kabinet-Rutte II ten overstaan van koningin Beatrix de eed of belofte af. Het is voor het eerst dat deze beëdiging in het openbaar plaatsvindt. Amper vier dagen later wordt het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II al weer aangepast. De aangekondigde inkomensafhankelijkheid van de zorgpremie gaat niet door. In plaats daarvan worden de bezuinigingen via andere belastingmaatregelen getroffen.

 

Op 16 november verscheen de nieuwe richtlijn voor het berekenen van kinderalimentatie. Ander financieel nieuws is er ten aanzien van de hypotheekregels per 2013. Er komt een overgangsmaatregel om mensen meer tijd te geven hun aflossingsvrije leningen aan te passen.

 

Kijkend naar 2013 zijn dit de berichten die verschijnen over de verwachtingen voor 2013:

 

DWS outlook 2013: Omslag voor aandelen

Morgan Stanley Outlook 2013: Vast in het moeras

BofA Merill Lynch Outlook 2013: Rotatie naar aandelen

Goldman Sachs Outlook 2013: Goede vooruitzichten voor aandelen

UBS Outlook 2013: Voorkeur voor aandelen en grondstoffen

Robeco Outlook 2013: Doormodderen

ING IM Outlook 2013: Voorkeur voor aandelen

 

Er tekent zich een meerderheid af aan verwachtingen dat 2013 een goed jaar wordt voor beleggen in aandelen. We zullen het zien!

 

2012 / 2013 en onze praktijk voor financiële planning en familiemediation

Wij kijken met genoegen terug op het jaar 2012. Daarin mochten we weer veel cliënten begeleiden als mediator of als financieel planner bij hun keuzes en beslissingen. Zij die ons als scheidingsmediator vroegen hen te begeleiden kregen net als in 2011 te maken met de waardedaling van hun eigen woning of de afwijzing van hun bank om de hypotheek op naam van één van beiden over te schrijven. Wij verwachten voor 2013 dat die situatie zich voorlopig niet zal verbeteren. Er blijft veel creativiteit nodig om tot goede oplossingen te komen.

 

Het vertrouwen dat wij telkens ontvangen van onze cliënten zien wij als een groot goed en zorgt voor gevoelens van erkenning en waardering. Dit geldt ook voor de samenwerking met andere beroepsbeoefenaren zoals advocaten, notarissen en accountants. Ook hen zijn wij dankbaar voor de samenwerking.

 

Voor 2013 kijken wij uit naar een verdere professionalisering van ons vak zowel als financieel planner als mediator. Wij hopen van ganser harte dat mediator of familiemediator een beschermde titel wordt. Dat dient werkelijk het belang van u als klant. U moet erop kunnen vertrouwen dat een mediator beschikt over een hoge mate van vakkennis, vaardigheden en uitoefening van het vak op een integere manier. Behalve dat wij dit u in het bijzonder en de markt in het algemeen toewensen, wensen wij u en uw dierbaren toe dat 2013 een mooi jaar mag worden. Een jaar waarin u allen gevrijwaard zult blijven van financiële zorgen en waarbij gezondheid en gevoelens van geluk de boventoon zullen voeren.

 

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter