Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar

Onze praktijk is gesloten tussen Kerst en “Oud en Nieuw”. Voor ons een tijd van rust, reflectie en bezinning. Wat was 2011 voor jaar en wat zal 2012 ons brengen? Kom in de sfeer die past bij guur weer, een open haard of een extra trui. Lees onze terug- en vooruitblik en ook onze wensen aan u! “Kijk, het sneeuwt op deze speciale pagina”.

 

Voor we voor u terugblikken eerst maar even een couplet uit een bekend en zoet liedje om in de sfeer te komen. Vergeeft u ons deze mierzoete opening. De “Let It Snow!” past zo fijn bij de opmaak van deze pagina.

 

Oh the weather outside is frightful,

But the fire is so delightful,

And since we've no place to go,

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

 

Wat bepaalde in 2011 mede het wereldnieuws?

Er was en is nog steeds sprake van sterke hervormingen in de Arabische wereld. Het kreeg de bijnaam “Arabische lente”. Op 14 januari vluchtte president Zine El Abidine Ben Ali Tunesië uit na zware onrusten en protesten tegen zijn beleid. Op 11 februari stapte de Egyptische president Hosni Moebarak, die bijna dertig jaar aan de macht was, op en droeg hij de macht over aan het leger. Op 19 maart groeide de opstand in Libië uit tot een internationaal conflict door militair ingrijpen van buitenlandse luchttroepen, in een reactie op aanhoudende aanvallen van troepen van Moammar al-Qadhafi op opstandelingen. Op 20 oktober werd hij gedood in Sirte. En nog steeds zijn de hervormingen gaande.

 

Op 21 februari vielen bij een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter bij de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch ten minste 166 doden en werd voor miljarden aan schade aangericht. En op 11 maart vond er een aardbeving plaats met een kracht van 9,0 op de momentmagnitudeschaal 130 km ten oosten van de Japanse stad Sendai. De daaropvolgende tsunami richtte veel schade aan.

 

Amerika behaalde in haar strijd tegen terrorisme op 2 mei een grote overwinning. Osama bin Laden, de leider van de islamitische terreurorganisatie Al Qaida, werd gedood door elitetroepen van het Amerikaanse leger.

 

Opmerkelijke huwelijken waren er ook. Op 29 april vond in Londen het huwelijk van William van Wales en Catherine Middleton plaats en op 2 en 3 juni traden Prins Albert II van Monaco en Charlene Wittstock met elkaar in het huwelijk.

 

Op 17 september startte de Occupy Wall Street beweging. Er is nog steeds sprake van een olievlekwerking.

 

Op 15 oktober behaalde het Nederlands honkbalteam in Panama-Stad voor de eerste keer in de geschiedenis de wereldtitel door Cuba met 2-1 te verslaan.

 

Op 31 oktober telde de aarde volgens de Verenigde Naties vanaf die dag officieel zeven miljard mensen.

 

Recessie, crisis, depressie, euro.

Het voelt alsof de woorden recessie, crisis, depressie en euro de woorden zijn die het vaakst het nieuws bepaalden in 2011. Je hoeft niet profetisch te zijn om te kunnen voorspellen dat het wederom deze woorden zullen zijn die het nieuws bepalen in 2012.

De eurocrisis staat zowel een economisch herstel in Nederland als in de rest van Europa in de weg. De groei in de eurozone viel al terug, maar zal nog sterker afnemen naarmate de Europese schuldencrisis verder uit de hand loopt. Een recessie in de eurozone wordt dan ook steeds waarschijnlijker.

De crisisbestrijding van de eurozoneleiders richt zich op het structureel op orde brengen van de overheidsfinanciën van individuele landen, maar tijdens de Eurotop van 9 en 10 december zijn geen extra stappen gezet om de crisismaatregelen te installeren, te versterken of uit te breiden. De plannen voor invoering van eurobonds staan nog steeds geparkeerd en het EFSF wordt niet verder verhoogd. Wel gaan de Europese landen extra geld storten in het IMF (in totaal 200 miljard euro), maar dit is onvoldoende om de totale omvang van de middelen, die het vangnet rondom de eurolanden moeten vormen, geloofwaardig te maken.

 

2011 / 2012 en onze praktijk voor financiële planning en familiemediation

Wij kijken dankbaar terug op een jaar waarin we onze cliënten konden begeleiden als mediator of als financieel planner bij hun keuzes en beslissingen. Zij die ons als echtscheidingsmediator vroegen hen te begeleiden kregen te maken met lastige keuzes zoals de waardedaling van hun eigen woning of de afwijzing van hun bank om de hypotheek op naam van één van beiden over te schrijven. Wij verwachten voor 2012 dat die situatie zich voorlopig niet zal verbeteren. Er is veel creativiteit nodig om tot goede oplossingen te komen. We hebben veel waardering voor de volwassen manier waarop onze cliënten afspraken met elkaar maakten.

 

Het vertrouwen dat wij telkens ontvangen van onze cliënten zien wij als een groot goed en zorgt voor gevoelens van erkenning en waardering. Dit geldt ook voor de samenwerking met andere beroepsbeoefenaren zoals advocaten, notarissen en accountants. Ook hen zijn wij dankbaar voor de samenwerking.

 

Voor 2012 kijken wij uit naar een verdere professionalisering van ons vak zowel als financieel planner als mediator. Of het zover zal komen dat de titel mediator bij wet geregeld een beschermde titel gaat worden, hangt af van de acceptatie van de initiatiefwet die hieromtrent nu in wording is. Wij hopen van ganser harte dat die bescherming er komt in het belang van u als klant. U moet erop kunnen vertrouwen dat een mediator beschikt over een hoge mate van vakkennis, vaardigheden en uitoefening van het vak op een integere manier. Behalve dat wij dit de markt toewensen, wensen wij u en uw dierbaren toe dat 2012 voor u een jaar mag worden waarin u gevrijwaard zult blijven van financiële zorgen en waarbij bovendien gezondheid en gevoelens van geluk voor u de boventoon mogen voeren.

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter