Gezondheid - het nieuwe vermogensdoel (2)

Vijf jaar na ons eerste artikel over Gezondheid - het nieuwe vermogensdoel ziet het eerste spaarprodukt voor zorg het licht. In het Financieel Dagblad (FD) van 7 oktober 2011 publiceert Sandra Olsthoorn een zorgspaarprodukt, dat Aegon en Menzis ontwikkeld hebben. 

 

Aan gebrek aan visie ontbreekt het ons niet. Zo publiceerden wij in 2006 het artikel Gezondheid - het nieuwe vermogensdoel met daarin onze visie en een helder rekenvoorbeeld. We stelden daarin de vraag of vijf miljoen vermogen straks genoeg is om er een luxe levensstandaard op na te houden. Daarin betrokken we ook al een budget voor zorg van de gewenste kwaliteit. Wilt u het antwoord op die vraag, lees dan ons artikel Gezondheid - het nieuwe vermogensdoel.

 

Sparen voor zorg

Mensen moeten in de toekomst steeds meer zelf zorg gaan betalen, verwachten Menzis en Aegon. De zorgverzekeraar en bank introduceerden donderdag 7 oktober 2011 als eerste een speciale spaarrekening waarbij consumenten kunnen sparen voor zorg.

‘Het zorgstelsel kraakt in zijn voegen’, zegt Menzis-bestuursvoorzitter Roger van Boxtel, wijzend op de steeds stijgende zorgkosten. ‘Het kan niet anders dan dat mensen in de toekomst meer zelf verantwoordelijk worden gemaakt voor hun zorgkosten. We willen mensen de mogelijkheid bieden die verantwoordelijkheid ook te nemen.’

 

Spaarrekening met advies

Het product van Aegon en Menzis is een gewone spaarrekening, waarbij de consument maandelijks geld inlegt en daar rente voor ontvangt. Het saldo is vrij opneembaar. De bijdrage van Menzis is dat de verzekeraar de consument advies en hulp geeft als het geld moet worden ingezet.

De basisverzekering voor de zorg blijft wel, zegt Van Boxtel, maar de politiek ontkomt er niet aan dat pakket steeds kleiner te maken. Voor verzekeraars is het volgens hem niet haalbaar alles wat uit het basispakket gaat in aanvullende verzekeringen op te nemen. Daarbij wordt de AWBZ als gevolg van de vergrijzing steeds duurder, en wordt ook uit die verzekering steeds minder vergoed. Met zorgsparen moet dat gat worden opgevuld. Als mogelijke bestedingen noemen Aegon en Menzis thuiszorg of woningaanpassingen.

 

Onderzoek

Uit een onderzoek dat Aegon en Menzis hebben laten doen blijkt dat 72% van de ondervraagden al verwacht dat ze in de toekomst een deel van de zorgkosten zelf moeten betalen.

 

Bron: Financieel dagblad: 07/10/2011

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter