Aangifte doen en verrekenbeding uitvoeren

Het is weer tijd voor de aangifte inkomstenbelasting. Voor iedereen die op basis van huwelijkse voorwaarden is gehuwd inclusief een zogenaamd periodiek verrekenbeding dient ook de onderlinge verrekening te worden uitgevoerd. Dat is administratief extra werk en kan ook emotioneel als lastig aanvoelen. Sinds 2010 loert er ook een fiscaal risico. Alle reden dus om goed orde op zaken te stellen.

 

Fiscaal risico periodiek verrekenbeding

Huwelijkse voorwaarden kun je gebruiken om de financiën van elkaar gescheiden te houden. Een periodiek verrekenbeding maakt onderdeel uit van de huwelijksvoorwaarden. Veelal wordt daarin bepaald, dat het overschot van inkomsten minus uitgaven samen gedeeld moet worden. Je hebt dan met elkaar afgesproken dat je jaarlijks (periodiek) met elkaar dit overschot verdeeld.

Een dergelijke jaarlijkse verdeling van een overschot, beter is het om te spreken van een verrekening, vraagt administratie en een berekening. En dat zijn nou veelal net de twee onderdelen waar velen geen zin in hebben. Alle reden dus om dit aan ons uit te besteden. Niet in de laatste plaats omdat daarmee een vervelende belastingaanslag voorkomt.

 

Onverwachte belastingaanslag bij niet uitgevoerd periodiek verrekenbeding

Het niet jaarlijks verrekenen met elkaar zorgt ervoor dat er automatisch een renteloze schuld ontstaat tussen beide partners. De ene partner krijgt namelijk een papieren vordering ter grootte van de helft van het overschot dat verdeeld moet worden op de ander.

De fiscus kan die renteloze vordering als een schenking behandelen. De aanslag die daaruit voortvloeit, komt veelal als een donderslag bij heldere hemel. Bovendien kan deze belastingaanslag substantieel zijn. Zeker wanneer er, zoals bij velen het geval is, al jaren niet is verrekend.

 

Hoe voorkom je een belastingaanslag

De beste oplossing is om ons jaarlijks uw verrekenbeding te laten becijferen en daadwerkelijk met elkaar te verrekenen. Daarvoor kunt u gerust zelf of elders uw aangifte inkomstenbelasting laten doen. Maar het scheelt natuurlijk in tijd en kosten om de administratie één keer te doorlopen voor beide onderdelen. Dan is uw aangifte inkomstenbelasting gedaan en uw verrekenbeding is op orde. Een mindere oplossing, eerder een tijdelijk noodverband is door de vordering van de een op de ander met een marktconforme rente op te hogen. Dan valt het renteloze aspect weg en kan dat geen grondslag voor schenking zijn.

 

Jaarlijks verrekenen voorkomt dus een fiscaal risico maar bovendien voorkomt het dat bij faillissement van de een ook het vermogen van de niet gefailleerde partner in het faillissement valt.

 

Hebt u te maken met een niet uitgevoerd periodiek neemt u dan contact met ons op voor uw belastingaangifte en de uitvoering van het verrekenbeding.

 

Bel voor een afspraak met:

regio Amsterdam - Zaanstreek - Waterland 

020 - 482.58.42

regio Het Gooi - De Ronde Venen - Hilversum 

0294 - 25.34.44

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter