Arbeidsongeschiktheidsverzekering Wibi Soerjardi goed voorbeeld van verkeerde financiële planning
Bron: RTL Boulevard donderdag 16 april 2009
Het RTL programma Boulevard liet via de reguliere tv uitzending en op haar internetsite het volgende weten: Wibi Soerjadi krijgt de ene na de andere klap te verwerken. De verzekering van de pianist weigert voorlopig uit te betalen. En dat terwijl Wibi jaarlijks 12.500 euro aan premie betaalt.
"We hebben alle spullen gisteren naar de advocaat gestuurd. Het is ongelooflijk dat de verzekering niet wil betalen. Er schijnt in de kleine lettertjes te staan dat er een wachttijd van een jaar is voor een eventuele uitkering. Wij dachten met een dochter van Lloyds, AON, goed te zitten. Maar niets is minder waar", aldus zijn manager in De Telegraaf.
Wibi is momenteel niet in staat om optredens te geven. Door twee blootliggende gehoorzenuwen hoort de kleine muzikant alles vervormd. "Artsen van intussen twee academische ziekenhuizen zijn erbij betrokken. Met medicamenten wordt alles op alles gezet. Maar er is nog geen verbetering."
De zaak wordt nu bekeken door advocaat Oscar Hammerstein. Hij gaat bekijken wat voor een stappen Wibi tegen verzekering het beste kan nemen.
Ons commentaar
De noodzaak van een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een afgeleide zoals een voetbalongeschiktheidsverzekering wordt bepaald door de mate waarin iemand zelf in zijn uitgaven kan voorzien. Een artiest die meer met andere activiteiten verdient dan met optreden mag zich gerust het nut afvragen van een dergelijke verzekering. Maar een artiest die zijn inkomen voornamelijk haalt uit optredens en onvoldoende eigen vermogen heeft om te voorzien in zijn levensonderhoud dient zich als geen ander te realiseren dat het niet in staat zijn tot het geven van optredens een verzekerbaar risico is. Overigens mag u in de plaats van het woord artiest ook het management van de betreffende artiest lezen.
De ongeschiktheidsverzekering kent een aantal standaardbepalingen, waaronder de wachttijd voor eigen rekening. De naam zegt het al, in die periode is er geen uitkering. Hoe langer deze periode, des te lager de premie voor de verzekering en omgekeerd.
Financiële planning is een uitstekende methode om de gevolgen van bepaalde gebeurtenissen zoals arbeidsongeschiktheid inzichtelijk te maken. In de praktijk blijkt de waarschuwing dat er sprake is van een relatief hoog risico nog als eens tegen dovemans oren gericht. Hoe het ook zij in het geval van de pianist Wibi Soerjadi, het is meerdere opzichten een vervelende kwestie, waarvan we slechts kunnen hopen dat de man spoedig weer kan optreden, zodat hij van zijn eerst volgende verdiende centen een goede financieel planner kan inhuren.
April 2009
Deel dit artikel met anderen