Vereniging Eigen Huis meldt:

Huizenkopers zijn nauwelijks bereid te betalen voor hypotheekadvies, terwijl zij daarmee honderden euro's kunnen besparen op provisies die anders naar tussenpersonen gaan. Dat constateren vergelijkingssite Independer en de Vereniging Eigen Huis (VEH).

 

De meeste kopers kiezen voor een zogenaamd gratis advies, zegt een woordvoerder van Independer. In de praktijk betalen zij daardoor vele honderden euro's aan provisies over verzekeringen die banken en tussenpersonen opstrijken.

Hoeveel provisie tussenpersonen krijgen is volgens de VEH volkomen ondoorzichtig.

 

Huizenkopers weten doorgaans wel dat zij één procent afsluitprovisie betalen bij het kopen van een huis. Over dat bedrag kan bovendien vaak onderhandeld worden. Kopers realiseren zich echter niet dat zij ook provisie over verzekeringen betalen. De verplichte overlijdensrisicoverzekering levert tussenpersonen bijvoorbeeld een flink bedrag op, evenals woonlastenverzekeringen.

 

De provisies die huizenkopers over al die verzekeringen betalen, bedraagt volgens Independer gemiddeld ruim 2,5 procent van de totale hypotheeksom. Dat bedrag is voor de huizenkoper op geen enkele manier op de rekening terug te vinden. 'Maar het gevoel voor advies te moeten betalen, houdt huizenkopers tegen'', zegt een woordvoerder van Independer.

 

Bron: Nederlands Dagblad, 4 september 2007

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter