Europese zorgpas

Gaat u binnenkort op vakantie naar het buitenland? Met de European Health Insurance Card (EHIC) hebt u recht op noodzakelijke medische zorg in Europa. Bovendien kunt u hiermee voorkomen dat u rekeningen moet voorschieten.

 

Sinds januari 2006 kunnen alle Nederlanders met een zorgverzekering gebruik maken van de Europese verzekeringskaart. U hebt met deze zorgpas recht op noodzakelijke medische hulp in alle landen van de EU. Ook in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland kunt u de kaart gebruiken. Groot voordeel van de Europese verzekeringskaart is dat u de gemaakte medische kosten niet hoeft voor te schieten. De buitenlandse zorgverlener declareert de factuur bij uw eigen verzekeringsmaatschappij in Nederland. Dat betekent overigens niet dat u de kosten helemaal niet hoeft te betalen. Dat is afhankelijk van de dekking van uw zorgverzekering.

 

Voor grote medische uitgaven konden verzekerden in het buitenland al gebruik maken van de alarmcentrale. Maar kleinere medische kosten voor bijvoorbeeld een bezoek aan de dokter of apotheek moesten verzekerden meestal zelf voorschieten. Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven voor vakantie of werk doen er daarom goed aan de Europese Verzekeringskaart mee te nemen.

 

De zorgverzekeraars zijn verplicht de kaart op verzoek te verstrekken. Op de website Verzekeringssite staat een handig overzicht hoe de kaart per verzekeraar aangevraagd kan worden. De kaart is overigens beperkt geldig (1 jaar) en persoonsgebonden. Ieder lid van het gezin moet hem daarom apart aanvragen.

 

De Europese zorgpas zorgt ervoor dat de gewone medische uitgaven voortaan niet meer hoeven worden voorgeschoten. De grotere medische uitgaven die lopen via de alarmcentrale zijn meestal al gedekt via een module op de ziektekostenpolis of via de reisverzekering. Het verdient aanbeveling om voor u op vakantie gaat dit goed te controleren voor uw eigen situatie.

 

Datum: April 2007
Laatste update: Augustus 2013

 

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter