Huwelijkse voorwaarden zeker niet dom

Wat hebben Michael Douglas en Catherine Zeta-Jones gemeen met onze vorige koningin Juliana en haar prins Bernhard? Veel geld zult u wellicht denken en gedrag wat zich laat kenmerken als 'koninklijke trekjes'. Wat ze vooral gemeen hebben zijn huwelijkse voorwaarden. De huwelijkse voorwaarden van Juliana en Bernhard dateerden van 1936. Met name het gedateerd raken van deze belangrijke overeenkomst krijgt hier aandacht.

 

Levenspartners doen er verstandig aan hun juridische relatie tot een belangrijk aandachtsgebied te benoemen. Niets is immers zo veranderlijk als de mens. Een relatie is ook niet eeuwig. Eindigt de relatie niet door de dood, dan eindigt deze wel door een scheiding. Een duik in de bladen leert ons dat pakkenkoning Oger Lusink na 6 jaar gaat scheiden van Coco de Meyere. Rob de Nijs en Belinda Meuldijk scheiden na 22 jaar. De 50-jarige Amerikaanse rockgitarist van Nederlandse afkomst Eddie van Halen ging na 24 jaar huwelijk scheiden van de 45-jarige Valerie Bertinelli. Voor weerman Piet Paulusma verdween het huwelijkszonnetje na 26 jaar achter de wolken. Hij scheidde van zijn echtgenote Joke. Ook het aantal keren dat iemand van zijn partner scheidt levert publiciteit op. Zo is de Amerikaanse rock 'n roll-legende Jerry Lee Lewis inmiddels al zes keer gescheiden.

 

Huwelijkse voorwaarden zijn de manier om het persoonlijk vermogen veilig te stellen in het geval van een echtscheiding. Ook over de grenzen wordt de 'pre-nup' (prenuptial agreement) steeds populairder. Naar Nederlands vermogensrecht zijn er vele varianten mogelijk wat betreft de huwelijkse voorwaarden. Ook kwalitatief kunnen dergelijke overeenkomsten sterk verschillen. Het is bijvoorbeeld niet ondenkbaar dat de waarde van een onderneming verdeeld moet worden bij een echtscheiding ondanks dat er huwelijkse voorwaarden zijn. Huwelijkse voorwaarden waarin een zogenaamd verrekenbeding is opgenomen kunnen dit uiteindelijk tot gevolg hebben, terwijl die voorwaarden veelal bedoeld waren om de waarde van de onderneming buiten de verdeling bij echtscheiding te houden. Wetgeving verandert waardoor bestaande huwelijkse voorwaarden gedateerd kunnen raken of uw situatie verandert waardoor aanpassing van belang is. Wist u trouwens dat het huwelijksvermogensrecht inmiddels toe is aan de derde tranche van wijzigingen en dat een voorgestelde wijziging als effect heeft dat u straks bij een wijziging staande het huwelijk van uw huwelijkse voorwaarden niet eerst langs de rechtbank hoeft voor goedkeuring?

 

Een goede redactie van huwelijkse voorwaarden behoedt u voor een ongewenste verdeling van het opgebouwde vermogen. Huwelijkse voorwaarden verdienen een goede inventarisatie van het persoonlijk vermogen, van de doelstellingen die de partners ieder afzonderlijk en gezamenlijk hebben en behoren ook rekening te houden met hetgeen er aan familievermogen op termijn beschikbaar komt.

 

Huwelijkse voorwaarden worden wel eens betiteld als 'niet romantisch'. Dat is niet juist. De romantiek ziet toe op het bezegelen van de onderlinge relatie door middel van een huwelijk en de wijze waarop een aanzoek of de viering van het huwelijk gebeurt. Het is zeker niet dom huwelijkse voorwaarden te maken. Gevoel en gezond verstand gaan hier heel goed samen. Ook als het gezond verstand afkomstig is van uw adviseur.

 

Datum: December 2006 

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter