Beursjaar 2005

Al enige jaren schrijft Rik Smit columns en artikelen over zijn vak op de website IEX.nl, dé site in Nederland voor de belegger die actief wenst te beleggen. Diverse toonaangevende journalisten zijn gevraagd naar hun mening over het beursjaar 2005. De uitkomst hiervan leest u hieronder. De inhoud van dit artikel is ontleend aan de website van IEX. Het artikel wordt vervolgd onder deze grafiek.

Volgens de geïnterviewde vaklui wordt 2005 een prachtig jaar voor bears én voor bulls.

 

Corné van Zeijl ziet de Federal Reserve haar rente in vijf stappen oplopen, waarvan eentje nog dit jaar, tot 3,25%, terwijl Jean Claude Trichet van de ECB er slechts één keer een kwartje bij doet. Van inflatiegevaar is door de dalende dollar in Europa geen sprake. Toch neemt de daling van de dollar wel minder extreme vormen aan. Als de Chinezen de yuan ontkoppelen ziet Van Zeijl de dollar zelfs stijgen ten opzichte van onze munt. Van Zeijl verwacht verder een uitverkoop op de beurs. In 2004 werden al twaalf bedrijven uitgekocht en dat aantal stijgt in 2005. Er staat veel geld te wachten aan de zijlijn. Voor pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen ziet hij donkere wolken. De lage obligatierente gaat in de loop van 2005 echt pijn doen.

 

Willem Middelkoop heeft na vier magere jaren ook voor 2005 geen hoge verwachtingen. De dollar blijft namelijk nog tot in lengte van jaren dalen. Mede daardoor blijft olie duur. Bijkomend probleem: de productiepiek wordt binnen enkele jaren bereikt in olieland. Ook de werkloosheid blijft oplopen. Hierdoor ontstaat het perfecte klimaat voor een nieuwe recessie in 2005. Wat in 2004 nog werd afgewend, gebeurt komend jaar wel: de bubbels op de aandelenbeurzen en in de huizenmarkt lopen leeg. En dat loopt, volgens Middelkoop, niet met een sisser af.

 

Marcel Tak verwacht in 2005 weer eens een echte beursrally. De wederopstanding van de dollar is volgens Marcel Tak één van de sleutels. Maar wat dacht u van de trendomkeer in de Twin Deficits? Een gezonde economische groei en een stabielere wereldpolitiek doen de rest. Tak deelt de zorgen van Van Zeijl over de arme pensioenfondsen die traditiegetrouw precies op het verkeerde moment allemaal het stuur omgegooid hebben en in obligaties gevlucht zijn. Echte beleggers durven in 2005 weer risico te nemen en kiezen voor aandelen en niet voor schuldpapier.

 

Frank van Dongen denkt er zo over. Stijgen of dalen, het draait er ook in 2005 weer om het stock picken. Let daarbij op de transactiekosten, want wat je niet uitgeeft hoef je ook niet terug te verdienen. Na twee goede jaren voor small caps stort in 2005 iedereen zich op de kleine fondsen. Alleen de allerbeste stock pickers slagen er in 2005 daarom nog in groot geld te verdienen met kleine aandelen, denkt Van Dongen.

 

Volgens de columnisten van IEX zijn dit de toppers voor 2005

Columnist
AEX 2005
Toppers 2005
Marcel Tak
430
ING, ABN Amro, Fortis
Lukas Daalder
423
Ahold, ASML, Grolsch
Corné van Zeijl
405
Hagemeyer, Vedior, Philips
Rob Koenders
385
Aegon, Ahold, KPN
Bob Homan
370
Koninklijke Olie, ABN Amro, E.On
Frank van Dongen
275
Koninklijke Olie, De Telegraaf, Fortis
Willem Middelkoop
270
Koninklijke Olie, Versatel, Crucell

Bij een stand van 345 van de AEX einde 2004 komt de spreiding van bovenstaande voorspellingen neer op een daling van 21,7% tot een maximale stijging van 24,6%. Al met al verwacht men geen gemakkelijk jaar voor de aandelenbelegger. U bent gewaarschuwd!

 

Datum: December 2004

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter