Eindejaartips en goede voornemens?

Ook dit jaar ontbreken de fiscale eindejaartips niet op onze website. We hebben ze dit keer verpakt in een luchtig verhaal. Maar er is nog een boodschap verpakt in dit verhaal. In ieder geval wensen wij u veel leesplezier en een genoeglijke decembermaand.

Spiegeltje, spiegeltje …

De decembermaand staat garant voor optimale contrasten in deze chique buitenwijk. Hier wonen ondernemers, executives en welgestelden. Ook voor onze twee hoofdrolspelers Ad Hoc en Rust Zelve geldt dat december een bijzondere maand is. 

Ad is begin 50 en een typische succesvolle ondernemer in het midden- en kleinbedrijf. Met adviseurs heeft hij niet zoveel op. "Ze kosten altijd geld en leveren per saldo te weinig op. Uiteindelijk moet je als ondernemer toch ook zelf beslissen. Of dat nu zakelijk is of privé. Dan kun je maar beter zorgen dat je zelf voldoende weet".

Rust is bijna 50 jaar en een typische bon vivant. Hij geniet van het leven. "Hard werken is geen kunst. Het gaat er maar om dat je de juiste balans in het leven weet te vinden. Wat anderen voor je kunnen doen, moet je aan hen overlaten. Niet ondoordacht, maar op basis van een bewuste keuze!". Hij is een levensgenieter dankzij zijn overtuiging dat goed delegeren voordelen oplevert.

Ad heeft voor zichzelf een lijstje gemaakt van belangrijke financiële zaken die hij in de laatste maand van het jaar nog grondig wenst af te wegen en zonodig nog wenst uit te voeren.

  • Per 1 januari 2005 wijzigen de fiscale spelregels voor het ter beschikking stellen van een werkruimte aan huis. Met de bijlage van financiën in de hand moet het toch lukken om het uitvoeringsbesluit goed toe te passen op zijn persoonlijke omstandigheden.
  • Wanneer zal hij zijn decembersalaris uitbetalen? Nu nog in 2004 of toch maar straks in 2005? Heeft hij voldoende zicht op de effecten hiervan voor de inkomstenbelasting?
  • Wat moet hij doen met de restanthypotheek op de eigen woning? Per 1 januari 2005 vervalt de bijtelling bij het inkomen, het eigenwoningforfait, voor mensen waarvan de lening volledig dan wel nagenoeg volledig is afgelost. "Weg bijtelling en een lagere grondslag voor box 3", denkt Ad. Dan lijkt de moeite waard. Wat zal hij doen?
  • Als hij hier niet voor kiest, is hij dan in de positie om te profiteren van vooruitbetaalde rente. Daarmee kan hij zijn belastingdruk over 2004 aanzienlijk omlaag brengen, leest hij.
  • Is het zinvol om nu nog tot het bedrag van de gezamenlijke vrijstelling van € 51.390,00 te beleggen in groene- en sociaal-ethische beleggingen? Dat scheelt toch mooi 1,2% heffing in box 3, denkt Ad. "Wat leveren die beleggingen eigenlijk op?", vraagt hij zich hardop af.
  • Of kan hij dan maar beter investeren in films. De filminvesteringsaftrek (FIA) kan hem een aftrekpost van 47% over ten hoogte € 25.000,00 opleveren in box 1.
  • Als hij dan toch kiest voor deze extra aftrekpost in box 1, dan maakt hij waarschijnlijk ook nog kans op de extra teruggave van ziektekosten. Deze tijdelijke maatregel voor de fiscale jaren 2003 en 2004 kunnen hem maximaal het bedrag opleveren van de gecombineerde heffingskorting.
  • Zou hiermee voldoende ruimte vrijkomen om nog wat vermogen aan de meerderjarige kinderen te schenken? Daarmee wordt dan in ieder geval zijn grondslag voor box 3 verlaagd.
  • Tja en dan is er nog altijd dat vervelende verrekenbeding uit de huwelijkse voorwaarden. "Daar worstel ik elk jaar mee", mompelt Ad. Door de wijziging per 1 september 2002 voor verrekenbedingen, een onderdeel van de veranderingen binnen het huwelijksvermogensrecht, wordt hij eigenlijk gedwongen om goed te verrekenen. Ad heeft het gevoel dat hij de consequenties hiervan niet kan overzien.

In huize Zelve, niet ver hier vandaan, wordt diep gezucht. Rust kan maar geen keuze maken. Als toegewijd belijdenaar van het Bourgondisme, de leer ter stimulering van de geur en smaakpapillen, is de keuze van het kerstmenu altijd een loodzware klus. Wordt het gevogelte, wordt het wild of wordt het beide? Welke wijnen lenen zich voor de diverse spijzen? Zijn de wijnen die hij in gedachten en op voorraad heeft reeds op dronk? Hoe zou het trouwens met Henry zijn? Zou hij de cijfers van het derde kwartaal al afhebben? Zou Kees de vermogensopstelling voor privé al klaar hebben? Het is best aardig om na de kerst af te reizen naar Zwitserland en een extra glühwein te drinken van het bovenmatig behaalde rendement op het belegd vermogen.

Dan schrikt Rust in ene op. "Is het al zo laat?" Hij realiseert zich dat hij vanmiddag met Ad Hoc nog de kleine negen moet lopen. Als hij in de auto stapt om naar de golfclub te rijden, bedenkt hij dat hij Ad waarschijnlijk met groot gemak zal verslaan. "Het is zo raar. Het hele jaar door speelt Ad zeer geconcentreerd. Dan is er sprake van een echte strijd. Maar in december dan lijkt het wel of hij zijn gedachten er niet bij heeft".

 

Datum: December 2004

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter