Stichting Pensioenkijker kijkt ouderwets

Nederlanders hebben geen idee wat ze te besteden hebben na hun 65e. Negen op de tien vrouwen tasten volledig in het duister en van de mannen weten acht op de tien niet waar ze na hun pensioen van kunnen leven. Dat blijkt uit een onderzoek die de Stichting Pensioenkijker.nl bekend heeft gemaakt.

De stichting, waarin onder andere de vakcentrales FNV, CNV, de Consumentenbond, het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen zitten, maakt zich vooral zorgen over de onwetendheid van vrouwen. Zij zijn namelijk vaker financieel afhankelijk van hun partners, aldus een woordvoerster. 'Zij moet dus niet alleen op hun eigen pensioen letten, maar ook op dat van hun partner.'

Pensioenkijker.nl is een campagne begonnen om vrouwen van 25 tot 40 jaar bewust te maken van hun pensioen. De hoogte daarvan kan veranderen als zij in deeltijd gaan werken, als ze van baan veranderen of bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Vrouwen realiseren zich dat volgens de stichting te weinig. De stichting bedacht daarvoor de campagne "Penzioen? Doen!" Een aardige slogan. Helaas is er sprake van half werk.

Heb ik genoeg pensioen?

De vraag of een pensioeninkomen tekort, voldoende of ruim voldoende is, hangt van twee zaken af:

  • Het totale bedrag wat er aan pensioeninkomen genoten wordt
  • Het totale bedrag aan uitgaven tijdens pensionering

Zomaar een cijfermatige uitkomst over de hoogte van een pensioeninkomen kan dan ook betiteld worden als het vergaren van een deel van de benodigde informatie. Een goed inzicht in het toekomstige uitgavenpatroon is een absolute voorwaarde voor een beoordeling van het besteedbaar inkomen tijdens pensionering.

Wij nodigen bij deze de Stichting Pensioenkijker uit om enkele financieel planners op te nemen binnen deze campagne. Door de campagne uit te breiden naar het niveau van het besteedbaar inkomen krijgt de campagne daadwerkelijk een toegevoegde waarde en krijgt een financieel planner de rol en plaats toebedeelt, die hij of zij als geen ander kan invullen. Bij de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners is vast wel een financieel planner te vinden die tijd en zin heeft zitting te nemen binnen de stichting. 

 

Datum: Oktober 2004

Deel dit artikel met anderen

Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter    Deel dit artikel op Twitter